Gündem Marmara’da denizanası istilası: Sarayburnu’ndan Bakırköy’e kadar…

Marmara’da denizanası istilası: Sarayburnu’ndan Bakırköy’e kadar…

26.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Marmara Denizi’nde sıcaklığın artması ve kirlilik nedeniyle denizanası popülasyonu gözle görülür bir şekilde arttığı gözlemlenebiliyor.

Marmara’da denizanası istilası: Sarayburnu’ndan Bakırköy’e kadar…

Sarayburnu’ndan Bakırköy açıklarına kadar kilometrelerce uzunluktaki yüzeyde bulunan denizanaları Marmara Denizi için tehlikenin yaklaştığının ispatı olarak yorumlanıyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar şu bilgileri vererek uyardı:

Haberin Devamı

“Marmara Denizi uzun yıllardır kirletilmiş bir denizdir. Denizanalarının artışının birinci sebebi kirlilik. Bunların üzerinden beslenen canlıların balıkçılık ile ortamdan çekilmesi, endüstriyel balıkçılık yapılması, küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişikliği daha tropik bölgelerde yaşayan türlerin akıntılarla Marmara Denizi’ne gelmesine imkân sağlıyor. İleri biyolojik arıtma olmayınca suyun kalitesini ve ekosistemin dengesini bozacak unsurları suya vermiş oluyorsunuz. Bu da denizanaları popülasyonu için bir fırsat. Kıyı tahribatının durdurulması gerekiyor. Park yol yapmak adına kıyı ekosisteminin tahrip edilerek doldurulması, denizanalarının larvalarının üremesi için alan oluşturuyor. Denizanaları müsilajın oluşmasında katalizör rolü oynuyor.”