Gündem Meclis’in güçlü bir içtüzüğe ihtiyacı var

Meclis’in güçlü bir içtüzüğe ihtiyacı var

29.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Bütçe görüşmelerinde, “Meclisimizin gerçekten yeni ve güçlü bir İçtüzüğe ihtiyacı var. Hem muhalefetin sözünün güçlü olması hem de bütün komisyonlara ilgili bakanların gelmesi, sorulara cevap vermesi bakımından değişiklikler yapılabilir” dedi

Meclis’in güçlü bir içtüzüğe ihtiyacı var

Ayşegül Kahvecioğlu - TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in 2024 yılı bütçe teklifinin Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde yaptığı konuşmada, yeni bir Meclis İçtüzüğü çalışması yapılmasının önemine işaret etti. Kurtulmuş konuşmasında, “Meclisimizin gerçekten yeni ve güçlü bir İçtüzüğe ihtiyacı var. Hem muhalefetin sözünün güçlü olması hem de ihtisas komisyonu-tali komisyon ayrımı yapılmadan bütün komisyonlara ilgili bakan arkadaşlarımızın gelmesi, orada bu komisyon çalışmalarını takip etmesi ve sorulara cevap vermesi bakımından değişiklikler yapılabilir” dedi.
Komisyona gelen her kanun teklifi ile ilgili komisyon raporu hazırlanması şeklinde çalışmaların da gündeme gelebileceğine işaret eden Kurtulmuş, “Hatta komisyondaki konuşmalar TBMM TV tarafından, ölçülü olmak yani komisyon üyelerine belli süreler, komisyon üyesi olmayan arkadaşlara daha az süreler olmak üzere yayınlanabilir. Nihayetinde milletvekilleri yasa teklifleriyle ilgili tüm görüşmelerini komisyonda tamamlasın. İhtisas komisyonları daha güçlü şekilde çalıştırılsın. Hatta yeni komisyonlar da kuralım. Mesela Siyasi Etik Komisyonu gibi. Komisyonların isimleri de değiştirilebilir. Komisyonlarda bu tartışmalar yapıldıktan sonra Genel Kurul’da daha az süre içinde hızlı şekilde teklifler geçebilir” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Değiştirecek irade sizde’

İçtüzük değişikliğinin gerekliliğini vurgularken, geçmiş dönemlerde yaşanan bazı olayları hatırlatan Kurtulmuş, “Hepimizin çok üzülerek hatırladığımız olaylar var. Bir milletvekilimizin Allah rahmet eylesin vefatına da neden olan. Ben bu Meclis’te bir başka milletvekili tarafından ayağı ısırılan milletvekilini hatırlıyorum. 35 saat meclisin aralıksız çalıştığı günleri hatırlıyoruz. Bunlar olmaz. Bunları değiştirecek irade sizdedir. Yeni bir İçtüzük yapılması bunun için önemli” diye konuştu.

‘Torba’ya karşı mekanizma

Özellikle muhalefetin eleştirdiği “torba yasa” uygulamasına ilişkin de Kurtulmuş, “İçtüzükte belki torba kanun meselesini de önleyecek bir mekanizma kurulabilir. Bunun bir şekilde yeni İçtüzük’le giderilebileceğine inanıyorum” dedi.