Gündem Meclis’in yeni Başkanı Kurtulmuş

Meclis’in yeni Başkanı Kurtulmuş

08.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti ve MHP’nin ortak adayı Numan Kurtulmuş, Genel Kurul’da yapılan seçimlerin 3. turunda oyların salt çoğunluğunu alarak 30. Meclis Başkanı oldu.

Meclis’in yeni Başkanı Kurtulmuş

 

ÖNDER YILMAZ, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, MEHTAP GÖKDEMİR, NAMIK DURUKAN/ANKARA- TBMM Genel Kurulu’nda yapılan seçimle AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, 321 oy alarak TBMM’nin 30. Meclis Başkanı oldu.

Haberin Devamı

TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında toplanan Genel Kurul’da Meclis Başkanlığı seçimi gerçekleştirildi. Meclis Başkanlığı için; AK Parti’li Kurtulmuş’un yanısıra, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ile TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay olmak üzere yedi isim yarıştı.

TBMM’de AK Parti’nin 267, CHP’nin 130, YSP’nin 57, MHP’nin 50, İYİ Parti’nin 44, DEVA Partisi’nin 15, SP’nin 10, Gelecek Partisi’nin 10, Yeniden Refah Partisi’nin 5, TİP’in 4, DP’nin 3, Emek Partisi’nin 2, HDP’nin 2 ve DSP’nin bir milletvekili bulunuyor.

Haberin Devamı

400 oy şartı aranan ilk iki turda hiçbir aday bu desteği sağlayamadı. İlk turda 600 milletvekilinden 586’sı oy kullandı. Bahçeli, Geçici Meclis Başkanı olduğu için TBMM İçtüzüğü gereği oy kullanmadı. Kurtulmuş 317, Bingöl 131, Hatimoğulları 51, Paçacı 42, Yeneroğlu 16, Özbudun 20 ve Atalay 3 oy aldı, 6 oy da geçersiz sayıldı. 586 oyun kullanıldığı ikinci turda ise Kurtulmuş 321, Bingöl 131, Hatimoğulları 51, Paçacı 41, Yeneroğlu 15, Özbudun 21 ve Atalay 3 oy aldı, 3 oy da geçersiz sayıldı. İkinci tur sonrasında Saadet ve Gelecek partilerinin ortak adayı Serap Yazıcı Özbudun ile DEVA Partisinin adayı Mustafa Yeneroğlu adaylıktan çekildiler.

Kurtulmuş’u Meclis Başkanlığı koltuğuna oturtan salt çoğunluğun (301) arandığı 3. turda AK Parti ve MHP yine fire vermedi. 584 oyun kullanıldığı bu turda Kurtulmuş 321 oyla Meclis Başkanı seçildi. Oylamada Bingöl 160, Hatimoğulları 51, Paçacı 43 ve Atalay 4 oy aldı, 5 oy geçersiz sayıldı. Adaylıktan çekilen Yeneroğlu ve Özbudun’a ilk iki turda çıkan toplam 36 oyun neredeyse tamamının CHP’nin adayı Bingöl’e gittiği gözlendi.

Yeni anayasa çağrısı

TBMM Başkanı seçildikten sonra kısa bir konuşma yapan Kurtulmuş, “Birinci Meclis’in kuruluşundan ve cumhuriyetimizin ilanından bu yana 100 sene geçti. Milli mücadelenin öncülerini başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere minnetle ve şükranla yâd ediyoruz” dedi. Seçimin geride kaldığını hatırlatan Kurtulmuş, “Bazen maksadını aşan sözler söylenmiş, birbirimize karşı tahammülsüzlükler ortaya çıkmış olabilir. Bundan sonra seçim meydanlarında söylediğimiz sözleri takip edeceğiz ama TBMM’yi bir kavga, bir tartışma ve hatta yüksek sesle birbirini rencide ederek, ötekileştirerek sözlerinin tartışıldığı bir mekân olmaktan kurtarmak bizim vezifemizdir. Ellerimizi asla yumruk şeklinde tutmadan uzatacağız, el sıkışacağız ve Türkiye Yüzyılı’nı hep birlikte kuracağız” dedi.

Haberin Devamı

Yeni atanan bakanlarla ‘uyumlu ve olumlu’ şekilde çalışacaklarını söyleyen Kurtulmuş, ‘tarafsızlık’ ilkeleri doğrultusunda görevini yürüteceğini belirtti. Yeni anayasa için de çağrıda bulunan Kurtulmuş, “Hâlâ darbe döneminin izlerini taşıyan bu anayasa yükünden Türkiye’nin kurtulması mecburiyettir. Çağdaş, katılımcı, demokrat, kuşatıcı ve milli bir anayasanın yapılarak 28. Dönem’in Türkiye Yüzyılı’na katkı sunacağını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan’dan Bahçeli’ye teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’yi telefonla arayarak, Geçici TBMM Başkanlığı görevini başarıyla yürütmesinden dolayı tebriklerini iletti. Erdoğan, Kurtulmuş’un TBMM Başkanlığına seçilmesine Cumhur İttifakı olarak verdikleri destek için de teşekkür etti.