Gündem Meclis'teki bütçe maratonunda oylama günü

Meclis'teki bütçe maratonunda oylama günü

25.12.2023 - 16:43 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu'nda 11 Aralık'ta başlayan '2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor. Bütçenin tümü üzerine bugün oylama yapılarak, 15 gün süren görüşmeler tamamlanacak.

Meclisteki bütçe maratonunda oylama günü

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Açılışta konuşan Bozdağ, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un ağır bir gribal enfeksiyon geçirdiğini ve tedavisinin devam ettiğini belirterek, bu nedenle bugünkü birleşimi kendisinin yöneteceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bütçe görüşmelerinin 15'inci gününde olduklarını hatırlatan Bozdağ, "Bütçe ve kesin hesap görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 20 Ekim 2023 ve 24 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Komisyonda 21 toplantı ve 70 oturumda yapılan görüşmeler, 217 saat 59 dakika sürmüştür. Bu toplantılarda 7 bin 834 sayfa tutanak tutulmuştur. Genel Kurul'da 11 Aralık 2023 tarihinde başlayan görüşmeler, bugün tamamlanacaktır. Bugüne kadar Genel Kurul'da 14 birleşim ve 71 oturum gerçekleştirilmiş, toplamda 180 saat 42 dakika çalışma yapılmış ve 6 bin 517 sayfa tutanak tutulmuştur" dedi.

'TERÖR HEDEFLERİNE ULAŞAMAYACAK'

Ardından terörle mücadeleye değinen Bozdağ, bölücü terör örgütüne karşı yapılan operasyonlarda şehit olan 12 askere Allah'tan rahmet dileyerek, "Terörü, bölücü terör örgütünü ve destekçilerini, teröristlerini bir kez daha yüce Meclis'in çatısı altında lanetliyorum. Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti devlet ve millet olarak teröre karşı yekvücut şekilde, dün ve bugün olduğu gibi yarın da kararlı ve kesintisiz mücadelesini sürdürecektir. Terör, hedeflerine bugüne kadar ulaşamadığı gibi bundan sonra da ulaşamayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, bin yıldır süren sarsılmaz birliği ve kardeşliğine dönük bu hain saldırıları defetme kudretine her zaman kadirdir. Sadece terör örgütünü değil, onun teröristlerini değil, onları besleyen, yularlarını elinde tutan ülkeleri ve karanlık güçleri de tarihin çöplüğüne havale etmeyi bu büyük millet dün olduğu gibi bugün de başaracaktır. Bu vesileyle terörle etkin ve kararlı mücadelesini sürdüren kahraman Silahlı Kuvvetleri'mizin mensuplarına, güvenlik güçlerimize ve bu alanda görev yapan her bir vatan evladına divan olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'ndan saygılarımızı, selamlarımızı gönderiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bozdağ'ın konuşmasının ardından gündeme geçildi. Bütçenin geneli üzerine konuşmalar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın konuşması sonrası, bütçenin tümü üzerine oylamalar yapılacak ve 15 gün süren görüşmeler tamamlanacak.

Haberin Devamı

'DEVLET KADROLARI PARALİZE EDİLMİŞTİR'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Genel Kurul'da '2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin geneli üzerine konuştu. Dervişoğlu, Irak'ın kuzeyinde teröristlerin sızma girişimlerinde şehit olan askerler için başsağlığı dileğinde bulunarak, başta PKK olmak üzere tüm terör örgütlerini ve hamilerini lanetlediğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle ekonomide geriye gidildiğini savunan Dervişoğlu, "Türk milleti yoksullaşmış ve adeta yağmalanmış, memleketin evlatları bugüne ve istikbaline dair umutlarını kaybetmiştir. Hukuk da geriye düşmüş, adalet heykelinin gözünün bağı çözülmüş, terazi hep güçlüden yana tartar olmuştur. Ahlak ve vicdan yargılanmış, mahkum edilmiştir. Bürokrasi de geriye düşmüş, parti devletleşirken devlet partileşmiş, sadakat ve itaat, liyakat ve kabiliyeti yok etmiş, devlet kadroları adeta paralize (felç) edilmiştir. Eğitim de geriye düşmüştür, dış politika da geriye düşmüştür, beşeriyetle olan bütün mücadelemizin her alanında geriye düşmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

MHP'Lİ KALAYCI: TERÖRÜ LANETLİYORUM

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Irak'ın kuzeyinden gelen şehit haberlerinin milleti acıya boğduğunu belirterek, "Terörü, destekçilerini, iş birlikçilerini, meşrulaştırmaya çalışanları lanetliyorum. Türkiye'nin terörle mücadelesi işin özünde emperyalist güçlerle mücadeledir. Terör örgütlerini destekleyen başta ABD olmak üzere fail ülkeler, Türkiye'nin karşısındadır. Irak, Suriye, Ege, Doğu Akdeniz ve Kafkasya başta olmak üzere bölgemizde yaşananlar etrafımızda nasıl bir kuşatma planının uygulanmaya çalışıldığını açık bir şekilde göstermiştir" dedi.

Kalaycı, enflasyonun son aylarda hız kestiğini, kasım ayı itibarıyla da yıllık yüzde 61,98 olduğunu belirterek, "Yıl sonu itibarıyla enflasyonunun yüzde 65 olması ve 2024 yılında dezenflasyon sürecine girilmesiyle birlikte yüzde 36'ya inmesi öngörülmektedir" diye konuştu.