Gündem Megakentten 'çöpkent'e!

Megakentten 'çöpkent'e!

12.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da sıcaklarla birlikte yeşil alanlarda geçirilen zaman da arttı. Buluşma noktalarında ise geride çöpler kaldı. Çevre bilincinin gelişmediği İstanbulluların ardında bıraktığı çöplere, temizlik işçileri yetişmekte zorlanıyor.

Megakentten çöpkente

Aleyna Sevim - İstanbul’da sıcak geçen yaz günlerinde serin yerleri tercih edenler özellikle hafta sonlarını yeşil alanları akın ediyor. Kimi arkadaşları kimi de aileleriyle deniz kenarlarındaki mekânlarda ya da parklarda zaman geçiyor kimi de bu yerlerde yürüyüş yapıyor. Ancak arkadaşlarıyla, dostlarıyla, aileleriyle keyifli saatler geçirenler arkalarında çöp yığınları bırakıyor. Özellikle gençlerin çöplerini ardında bıraktığını belirten temizlik işçileri, çevre bilincinin gelişmediği bu kişilerin bıraktığı çöpleri toplamaya yetişemiyor. Milliyet olarak İstanbul’un rağbet gören ilçelerine gittik.

Haberin Devamı

HER HAFTA AYNI

Kadıköy’ün hafta sonu uğrak noktalarından olan Moda, Fenerbahçe Parkı, Kalamış parkındaki çöpler günün ışımasıyla istenmeyen görüntülere neden oluyor. Vatandaşların hafta sonu gezmek, yürüyüş yapmak ve oturmak için en çok tercih ettiği alanlara çöplerini bırakıp gitmesi temizlik görevlilerinin işini zorlaştırıyor. Moda sahilde temizlik yapan görevli, “Her hafta sonu böyle bizi düşündükleri yok. Geçen hafta 3 arabayla içki şişesi topladık hep aynı” diyor. Hafta sonu sabah erken saatlerde Kadıköy’deki sahilindeydik. Bankların üzerinde şişeler, yol kenarlarında akşamdan atılan cips paketleri, içecek kutuları ve çöp kutularının içine değil de dışına atılan çöplerle kirletilen çevre. Temizlik görevlileri ve sahilde yürüyüş yapan vatandaşlar, hafta sonu yoğun olarak bu bölgede bir araya gelenlerin çevreyi kirletmemeye özen göstermesini istedi.

Haberin Devamı

DÜŞÜNCESİZ DAVRANIŞ

Kadıköy’deki bir başka temizlik görevlisi de vatandaşların düşüncesizce çöplerini her yere atmasından şikâyet ederek, “Tuvalette koskoca 3 çöp kutusu var ama çöplerini içine değil kenarına atıyorlar. Hafta sonları genelde gençler yoğunlukta ve bunu daha çok gençler yapıyor” dedi. Kalamış sahilinde çöplerin içerisinde yürüyüş yapmaya çalışan bir vatandaş da duruma tepki göstererek, “Burada etkinlikler de var daha çok çöp oluyor. Normalde de hep böyle. Denetim yapılması lazım” diye konuştu.

YASAĞA RAĞMEN...

Üsküdar Belediyesi de çevrenin temizliği için 2020’de Harem’den Küçüksu’ya kadar sahil şeridinde başta çekirdek olmak üzere kabuklu yemiş atılmasını yasaklamıştı. Yasağın olduğu yürüyüş yolundaki kısa turumuzda belediyenin nizami şekilde yerlere yapıştırdığı uyarılara rağmen bu kurala uymayan kişilerin yol kenarlılarına, kayalıkların aralarına çekirdek kabuğunu atmaya devam ettiğine tanık olduk.

Megakentten çöpkente

Megakentten çöpkente