Gündem Mehmet Ali Birand'a veda

Mehmet Ali Birand'a veda

19.01.2013 - 09:06 | Son Güncellenme:

Tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden gazeteci yazar Mehmet Ali Birand’ın (71) cenazesi, Anadolu Hisarı Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi. . Mehmet Ali Birand, toprağa verilmeden önce mezara Umre'de giydiği ihram, Galatasaray kaşkolu, sarı kırmızı çiçekler bırakıldı. Eşi Cemre Birand, camide tabuta iliştirdiği torunları Umberto Ali'nin patiğini alarak usta gazetecinin çenesinin altına konulmasını istedi. Birand'ın cenazesi mezarına indirildikten sonra çok sevdiği torununun patikleri çenesinin altına konuldu. Duaların okunmasının ardından başta oğlu Umur Birand olmak üzere,yakınları ve çok sayıda gazeteci Mehmet Ali Birand'ın mezarına toprak attı. Babasının mezarına toprak attıktan sonra kendini tutamayara kgözyaşlarına boğulan Umur Birand, eşi Caterina Birand'a sarıldı. Defin işleminin tamamlanmasının ardından, yakınları ve gazeteci arkadaşları Mehmet Ali Birand'ın mezarının üzerine çiçekler attı.

Mehmet Ali Biranda veda

Mehmet Ali Birand’ın cenazesi kılınan namazın ardından Anadolu Hisarı Mezarlığı’ndaki aile kabristanına getirildi. Üzerinde sarı kırmızı renkte karanfiller ve torunu Umberto Ali’nin bir çift patiği bulunan Birand’ın tabutu oğlu Umur Birand ve yakınları tarafından mezarı başına taşındı.

Haberin Devamı

MEZARINA UMREDE GİYDİĞİ İHRAM, ÇENESİNİN ALTINA TORUNUNUN PATİĞİ KONULDU

Cenazeye, Birand’ın eşi Cemre, oğlu Umur, gelini Caterina, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Ali Karacan, başta Hasan Cemal, Can Dündar, Cengiz Çandar, Ali Koç, Cüneyt Özdemir olmak üzere gazeteci arkadaşları, yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Mehmet Ali Birand, toprağa verilmeden önce mezara Umre’de giydiği ihram, Galatasaray kaşkolu, sarı kırmızı çiçekler bırakıldı. Eşi Cemre Birand, camiide tabuta iliştirdiği torunları Umberto Ali’nin patiğini alarak usta gazetecinin çenesinin altına konulmasını istedi. Birand’ın cenazesi mezarına indirildikten sonra kefeni açılarak çok sevdiği torununun patikleri çenesinin altına konuldu.

Haberin Devamı

Duaların okunmasının ardından başta oğlu Umur Birand olmak üzere, yakınları ve çok sayıda gazeteci Mehmet Ali Birand’ın mezarına toprak attı. Babasının mezarına toprak attıktan sonra kendini tutamayarak gözyaşlarına boğulan Umur Birand, eşi Caterina Birand’a sarıldı. Defin işleminin tamamlanmasının ardından, yakınları ve gazeteci arkadaşları Mehmet Ali Birand’ın mezarının üzerine çiçekler attı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal da kendisine verilen Galatasaray atkısını mezara koydu.


Mehmet Ali Birand’ın cenazesi, oğlu Umur Birand tarafından mezara indirildi. Oğul Birand’ın zaman zaman gözyaşlarına engel olamadığı görüldü.

Mezarlıklar Müdürlüğü Protokol İmamı Fatih Savaş, Kur’an-ı Kerim okudu. Savaş, yaptığı duada şair Necip Fazıl Kısakürek’in ”Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber/Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?” dizelerine yer verdi.

Anadolu Hisarı Mezarlığı’ndaki cenaze törenine Birand’ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de katıldı.


AİLESİ BİRAND'IN ARDINDAN BÖYLE KONUŞTU

Duaların edildiği törende zaman zaman hüzünlü anlar yaşandı. Birand'ın meslektaşları ve uzun süre birlikte çalıştığı mesai arkadaşları gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı

MESLEK ARKADAŞLARI BİRAND'I ANLATTI

Törene katılan Can Dündar, bizim ustamız, örneğimiz, derdimizi paylaşan özel bir insan. Bizim için hakikaten baba yarısı. Acımız sonsuz." dedi.

Ertuğrul Özkök ise, bize gazetecilik dersi veriyordu da nasıl ölmek gerektiği dersi verdi. Allah hepimize öyle ölmek nasip etsin." diye konuştu..

Cüneyt Özdemir de, Ccedil;ok üzgününüz. Ailemizden ferdi kaybettik. Bizim kaybımız önemli değil Türkiye gerçekten önemli bir gazeteciyi kaybetti." ifadesini kullandı.

Beyazıt Öztürk ise, "Öyle garip bir şekilde uyandım ki sabah. Bugünü de mi görecektim? Mehmet Ali Birand sayesinde televizyonculuğa başladım. Bugün yaşadıklarımıza inanamıyoruz." dedi.

Birand'ın muhabirlerinden Özay Erat da,Hem görevimi yapmaya çalışıyorum. Oradan bakarken bana gülüyor. Hayatımızdan çok insan geçti ama o bizim bir muhabir arkadaşımızdı. Erken bıraktı gitti, keşke bırakmasaydı." şeklinde konuştu.

"Barış Manço kadar üzüldük"

Haberin Devamı

Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rıfat Ababay: Kanser olduğunu öğrendiği anı Can Dündar’ın belgeseli için canlandırmış. Acınmak istemiyordu, istediği gibi öldü. Ekrana çıkamamak, yazı yazamamak onu kahrederdi. İnsanlar ‘Barış Manço kadar üzüldük’ diyorlar. Bir arkadaşın oğlu ‘Haberleri kim sunacak, artık haberler olmayacak mı?’ diye sordu.

GALATASARAY BİRAND'IN ADINI YAŞATACAK

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Birand ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kendisi çok yakın ve ilkokuldan bu yana arkadaşım olan bir isimdi. Türkiye çok önemli bir değerini kaybetti. Galatasaray Kulübü olarak Mehmet Ali Birand’ın adını yaşatmak için çalışmalarımız olacak. Önümüzdeki günlerde konu ile ilgili açıklamaları arkadaşlarımız yapacaklardır" dedi.

BARZANİ, BİRAND İÇİN TEMSİLCİSİNİ GÖNDERDİ

KUZEY Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani, yakından tanıdığı gazeteci Mehmet Ali Birand’ın cenaze törenine KDP’nin Dış İlişkiler Sorumlusu ve Türkiye eski Temsilcisi Safin Dızai’yi gönderdi.

Mehmet Ali Birand için düzenlenen Doğan TV Center’daki tören başlamadan önce Dızai, Kürdistan TV’nin sorularını yanıtlarken, Birand’ı 21 yıldan bu yana yakından tanıdıklarını, haberciliğine, Kürt sorununa yaklaşımına her zaman büyük saygı duyduklarını söyledi. Safin Dızai, acımız büyük, Türk medyası önemli bir ismini kaybetti" dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN'DAN TAZİYE TELEFONU


Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Birand'ın eşi Cemre ve oğlu Umur Birand'a taziyelerini iletti. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Erdoğan, aileyi telefonla aradı.

Görüşmede, Birand ailesi, yakınlarına ve medya camiasına sabır ve metanet dileğinde bulunan Erdoğan'ın, ünlü gazetecinin cenaze törenine hükümeti temsilen Bülent Arınç'ı, AK Partiyi temsilen de Hüseyin Çelik'i göndereceği bilgisi edinildi.

ABD'DEN BAŞSAĞLIĞI

Tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden gazeteci yazar Mehmet Ali Birand’ın (72) cenazesi, Anadolu Hisarı Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.

Mehmet Ali Birand’ın cenazesi, Teşvikiye Camisi’nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Anadolu Hisarı Mezarlığı’na getirildi.

Aile kabristanındaki defin öncesinde Birand’ın eşi Cemre Birand, torunu Umberto Birand’ın patiğini, Erbil’den getirilen toprağı, Mehmet Ali Birand’ın umrede kullandığı havluyu ve bir demet çiçeği mezara bıraktı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal da kendisine verilen Galatasaray atkısını mezara koydu.

Mehmet Ali Birand’ın cenazesi, oğlu Umur Birand tarafından mezara indirildi. Oğul Birand’ın zaman zaman gözyaşlarına engel olamadığı görüldü.

Mezarlıklar Müdürlüğü Protokol İmamı Fatih Savaş, Kur’an-ı Kerim okudu. Savaş, yaptığı duada şair Necip Fazıl Kısakürek’in ”Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber/Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?” dizelerine yer verdi.

Anadolu Hisarı Mezarlığı’ndaki cenaze törenine Birand’ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de katıldı.


Birand için bir başsalığı da ABD'den geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın toplantısına Birand'ın vefatından bahsederek başladı.

Birand'ın Türk medyasının en etkili isimlerinden biri olduğunu belirten Nuland, ''Birand'ın, ülkesi ve ülkesi ötesinde, hayatı boyunca basın özgürlüğüne yaptığı katkılarını selamlıyoruz'' dedi.

Nuland, Birand'ın, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da dahil, Türkiye ve uluslararası toplumdaki önde gelen kişilerle yaptığı keskin zeka ve kavrayışa sahip röportajlarıyla tanındığına dikkati çekerek, Birand'ın ailesi ve Türk medyasındaki iş arkadaşlarına başsağlığı diledi.