Gündem Melatonin hapı uyutmaz uyanmada etkili olabilir

Melatonin hapı uyutmaz uyanmada etkili olabilir

13.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son araştırmalara göre, melatonin kullanımı Amerikalı çocuklar arasında aşırı derecede yaygın hale geldi.

Melatonin hapı uyutmaz uyanmada etkili olabilir

DİDEM SEYMEN İstanbul  - 14 yaşın altındaki 5 çocuktan 1’i uykuya yardımcı olması için melatonin kullanıyor. Ebeveynler giderek daha küçük çocuklara melatonin veriyor. Çalışma, okul öncesi çocukların ortalama 12 ay, ilkokul çağındaki çocukların 18 ay ve ergenlik çağındaki çocukların ise ortalama 12 ay boyunca melatonin aldığını gösterdi. Araştırmaya göre, 5-9 yaş arası çocukların yaklaşık yüzde 18’i bunu uyku yardımı olarak kullanıyor. 

Haberin Devamı

İlaçla olmaz 

30 yılı aşkın süredir uyku bozuklukları ve uyku tıbbı üzerine çalışan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kaynak ise hapla uyku sorunun çözülemeyeceğine dikkat çekiyor: “Melatonin kullanımı çok yanlış. Uyku tedavisinde uyku ilaçlarının yeri yoktur. Melatonin uykuya dalmaktan çok uyanmaya etkilidir. Daha dinç uyanmak için kullanılabilir. Melatonin kullanmak yerine melatonin salgılanmasını geciktiren etkenlerden uzak durmak çok daha önemli ve anlamlı. Dün antidepresan, bugün melatonin, ondan önce de uyku ilaçları alınıyordu. Melatonin kullanmak göle boşaltılmış bir bardak su gibi oluyor. Mesela yatmadan önce beyaz ışıktan, televizyon, tablet, telefondan uzak durmak gerekiyor. Bazen solunum hastalıkları, bazen huzursuz bacak sendromu, bazen şartlanılmış uykusuzluk, bazen de uyku hijyeni sebebiyle uyuyamayabiliriz. Bunları düzeltmek uykusuzluğu çözer.” 

Haberin Devamı

Sandal ağacı, yasemin kokuları...

KBB Hastalıkları ve Koku Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, şu önerilerde bulunuyor:

“■ Uyku öncesi duş alın
■ Akşam yemeğinde hafif yemekleri tercih etmek, uykudan en az 3-4 saat öncesinde yemek yeme işlemini bitirmiş olmak, akşam üzeri saatlerinden sonra kafein, çay gibi uyarıcı içecekleri tüketmemek oldukça önemli.
■ Amerikan Uyku Cemiyeti, lavantanın yanı sıra sandal ağacı, papatya, yasemin kokuları ya da yağları da uykuya dalmak için tavsiye ediyor.