Gündem Mesane kanseri riski sigarayla daha artıyor

Mesane kanseri riski sigarayla daha artıyor

02.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mesane kanserinin idrar yollarını etkileyen önemli bir kanser olduğunu ve özellikle sigara kullanımı nedeniyle uluslararası bir halk sağlığı problemi haline geldiğini belirten Türk Üroonkoloji Derneği, Üroloji Haftası kapsamında halkı uyardı. Dünya genelinde yılda 550 bin yeni mesane kanseri tanısı konulduğunu ve bu erkeklerde kadınlara oranla 3-4 kat daha fazla risk olduğu vurgulanırken, sigaranın riski artırdığı belirtildi.

Mesane kanseri riski sigarayla daha artıyor

MELTEM GÜNAY İstanbul - Global kanser istatistik verilerine göre dünya genelinde yılda yaklaşık 550 bin yeni mesane kanseri tanısı konulduğunu, erkeklerin mesane kanseri görülmesi açısından kadınlara göre 3-4 kat daha fazla risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Süleyman Ataus, “Bu durumun muhtemel sebebi erkeklerde sigara kullanımının ve çevresel etkenlere maruziyetin daha fazla olması olabileceği. Mesane kanseri her yaş grubunda görülebilir ancak genellikle orta ve ileri yaş hastalığıdır” dedi. Ataus, “En önemli risk faktörü sigara. Mesane kanserlerinin erkeklerde yüzde 60’ı, kadınlarda ise yüzde 30’u sigaradan kaynaklanmakta” diye konuştu. Mesane kanserinde en sık görülen bulgunun idrarda kan görülmesi olduğunu belirten Üroonkoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, “İdrarda; ağrısız, pıhtılı, gözle görülür kanama olması durumunda mutlaka uzmana başvurulmalı” dedi.

Haberin Devamı

28 kat daha fazla görüldüğü belirlendi

Türk Üroonkoloji Derneği Mesane Tümörü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Deniz Bolat da, Türk Akciğer Kanseri Derneği ile ortak yaptıkları bir çalışmanın sonuçlarını paylaşarak, “Veritabanına kayıtlı hastaların verileri incelendi ve sigaranın mesane ve akciğer kanseri ile olan ilişkisi değerlendirildi. Buna göre 2 bin 568 mesane kanseri hastasının yüzde 2.1’ine akciğer kanseri de eşlik etmekteydi. Mesane kanserli hastalarda akciğer kanserinin normal topluma kıyasla 28 kat daha fazla görüldüğü tespit edildi” ifadelerini kullandı. 

 

 

Yazarlar