Gündem Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Mufs

Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Mufs

28.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) (ŞİMŞEK-1) Geliştirme Projesi’nde, 400 kilograma kadar kütleli mikro uyduların, yüksekliği en az 550 kilometre olan Alçak Dünya Yörüngesine yerleştirme kabiliyetinin kazanılması amaçlanmaktadır.

Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Mufs

Bu sayede Türkiye’nin, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine kavuşması hedeflenmektedir.

Haberin Devamı

İmece Uydusu

İMECE Uydusu ile milli imkânlarla geliştirilen Metre Altı Çözünürlüklü Elektro Optik Uydu Kamerası, Haberleşme Sistemi, Yıldız İzler, Güneş Algılayıcı, Elektrikli İtki Sistemi, Tepki Tekeri, Faydalı Yük Veri Kayıt Sıkıştırma Formatlama Birimi, Güneş Paneli, Manyetik Tork Çubuğu, Manyetometre ve Yeni Nesil Uçuş Bilgisayarı’na uzay tarihçesi kazandırılması, müteakip yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularında kullanılması ve ekonomik değere dönüştürülmesi hedeflenmektedir. İMECE Uydusu sayesinde Türkiye kendi elektro-optik kamerası ile metre altı çözünürlüklü görüntüler elde edebilecektir.

Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Mufs

Göktürk Uyduları

GÖKTÜRK-1 Uydu Sistemi; coğrafi kısıtlama olmaksızın Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkân tanımakta; aynı zamanda pek çok sivil uygulama alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak kapasiteyi kullanıcılarına sunmaktadır.  

Haberin Devamı

GÖKTÜRK 2 Projesi: TSK ve kamu kurum/kuruluşlarının görüntü ihtiyacını karşılamak amacıyla bir adet 2,5 m çözünürlüklü görüntü sağlayabilen uydu ve görüntülerin alınacağı, işleneceği ve uydunun kontrolünün yapılacağı bir adet yer istasyonu geliştirilmesi projesidir.  

GÖKTÜRK-3 Sentetik Açıklı Radar (SAR) Yer Gözlem ve Keşif Uydu Sistemi ile Dünya üzerinden herhangi bir bölgenin metre-altı çözünürlüklü olarak gece ve gündüz şartlarında görüntülenmesi kabiliyetinin kazanılması ile hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu SAR uydu görüntülerinin elde edilmesi hem de sivil uygulama ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmektedir. 

GÖKTÜRK Yenileme Keşif Gözetleme Uydu Sistemi Geliştirme Projesi, GÖKTÜRK-1 Uydu Sistemi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin kazandığı yüksek çözünürlüklü uzaktan algılama (Elektro-Optik) kabiliyetinin GÖKTÜRK-1 Uydusu’nun görev ömrü sona erdiğinde de devam ettirilmesine ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu kapsamdaki ihtiyaçlarına azami ölçüde cevap verebilecek milli bir uydu sisteminin tasarlanmasına yönelik bir projedir. GÖKTÜRK Uyduları kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan kaynağı ve alt yapı geliştirilmekte, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçları milli imkân ve kabiliyetlerle karşılanmaktadır.