Gündem Milliyet Ege temsilcisinin dönüşüm mücadelesi TBMM’de gündem oldu

Milliyet Ege temsilcisinin dönüşüm mücadelesi TBMM’de gündem oldu

23.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda Çevre Bakanlığı’nın ilgili birimleri “kentsel dönüşüm” konusuna ilişkin sunum yaparken, Ak Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Milliyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Engin Uğur Ağır’ın İzmir depreminden sonra verdiği “dönüşüm” mücadelesi gündeme getirdi.

Milliyet Ege temsilcisinin dönüşüm mücadelesi TBMM’de gündem oldu

ÖNDER YILMAZ Ankara - Nasır, Ağır’ın altıncı kattda oturduğunu, bütün katlardan toplam 27 karot örneği alındığını, sonrasında zemin katlardaki dükkanlardan da karot alınması için belediyeye başvurulduğunu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı akredite firma, belediye zabıtaları ve diğer görevlilerle apartmana gidildiğini, “Binamız sağlam” diyenlerin testi yaptırmadığını söyledi. Nasır, daha sonra apartmandaki karot testine karşı çıkanların depremde hasar gören bölümleri elden geçirdiklerini ve oturmaya devam ettiklerini belirtti. Nasır “Hatta bir avukat grubu ortaya çıktı ve ‘Kentsel dönüşümü durdurun’ diye internette ilanlar verdi. Bunlara karşı acil önleyici tedbir alınmalı” dedi. Konunun savcılığa intikal ettiğini kaydeden Nasır, davanın hala devam ettiğine dikkat çekti. 

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan riskli yapılarda dönüşümü aksatan konuların başında, dönüşümün yargıya taşınması olduğunu kaydetti. Kotan, kentsel dönüşüm konusunda acilen ihtisaslaşmış mahkemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Dönüşümde kira yardımı, faiz desteği gibi desteklerin verildiğini anımsatan Kotan, “Ekonomisi iyi olmadığı için kredi çekemiyor. Verdiğimiz kira desteği yetmeyebiliyor. Dolayısıyla bir şekilde ekonomik bakımdan güçsüz olan kesimlerin olduğu yerlerdeki dönüşümlerde, yardımları artıracak finansman modeli oluşturmak lazım” dedi. Sadece kentsel dönüşümü yapacak bir kurum ve birime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kotan, Afet Bakanlığı’nın konuşulduğuna dikkat çekerek “Böyle bir bakanlık olacaksa da mutlaka kentsel dönüşüm bakanlığı olmalı” ifadelerini kullandı. Kotan, belediyelerin kentsel dönüşümde sorumluluğu bakanlığın almasını ve riskli yapı tespitini bakanlığın yaptırmasını istediğini savundu.

Haberin Devamı

‘3 milyon dönüştü ama yeterli değil’

Kentsel dönüşüme 12 yılda toplamda 32 milyar lira para harcandığına dikkat çeken Kotan, 3 milyon konutun da dönüşümün sağlandığını vurgulayarak “Bu elimizdeki kaynaklarla hiç fena rakamlar değil ama ülkemizde dönüştürülecek bina sayısına baktığımızda bu yeterli mi, değil” dedi.