Gündem Mısır’la yeni adım

Mısır’la yeni adım

14.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye-Mısır arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Bakan Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Çavuşoğlu, “Mısır’la açtığımız yeni sayfayı ortak projeler ve başarı öyküleriyle doldurmak istiyoruz” dedi.

Mısır’la yeni adım

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, iki ülke arasında yürütülen normalleşme süreci çerçevesinde Türkiye’ye önemli bir ziyarette bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Mısır’ın Ortadoğu’da oynadığı rolü takdir ediyoruz. Mısır’la açtığımız yeni sayfayı ortak projeler ve başarı öyküleriyle doldurmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, 6 Şubat depreminin ardından 27 Şubat’ta Suriye ziyareti sonrasında uçakla Adana’ya gelmiş, Çavuşoğlu ile birlikte Mersin’e gitmişti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, 18 Mart’ta Kahire’ye ziyarette bulunmuştu. Şükri, dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Çavuşoğlu ile Şükri, Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

‘Somut adım atıyoruz’

Çavuşoğlu, Mısır ile karşılıklı olarak büyükelçi atanması ve diplomatik ilişkilerin seviyesinin yükseltilmesiyle ilgili, “Temsilcilik düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi konusunda somut adımlar atıyoruz. Önümüzdeki dönemde ortak bir açıklama ile biz sizleri bilgilendireceğiz. O güne kadar bazı adımlar atmaya da devam edeceğiz” dedi. Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi boyutu olduğunu belirterek, “Herhangi bir sorunun olmadığını söylemek isterim. Bundan sonra Libya konusunda daha yakın iş birliği içinde çalışacağız. Mısır’ın Ortadoğu’da oynadığı rolü takdir ediyoruz. Mısır’la açtığımız yeni sayfayı ortak projeler ve başarı öyküleriyle doldurmak istiyoruz. Bu vesile ile başta dost ve kardeş Mısır halkları olmak üzere tüm İslam dünyasının Kadir Gecesi’ni tebrik ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fransa’ya tepki

Öte yandan Çavuşoğlu, Fransa’da bazı milletvekillerinin PKK/YPG üyelerini ağırlaması konusundaki soru üzerine, şu tepkiyi dile getirdi: “PKK, Avrupa Birliği terör listesinde, öyle tanınıyor. Aynı şekilde Fransa’da da terör örgütüdür. Maalesef bir araya geliyorlar. Terörle mücadelede ikiyüzlülüğün en açık örneği. Bir taraftan terör örgütüdür deyip, ben görüşürüm demek olmaz. Süleymaniye’de de PKK artık yerel yönetimleri kontrol altına almış. Sonuçta burada da ABD’nin nüfuzu var. Neden olduğunu, hepsini biliyoruz. Hem terörist diyeceksiniz hem görüşeceksiniz, böyle terörle mücadele olmaz. Avrupalıların sahiplendiği terör örgütlerini yok etmeye devam edeceğiz.”

Mısır’la yeni adım

TOGG ile konuta geçtiler

Çavuşoğlu, görüşmelerin ardından Şükri’yi Dışişleri Konutu’ndaki iftar yemeğinde ağırladı. İki bakan, Dışişleri Konutu’na Çavuşoğlu’nun makam aracı olarak da kullandığı TOGG ile gitti.

Haberin Devamı

‘Cumhurbaşkanları zirvesi için anlaşma sağlandı’

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, diplomatik temsilcilerin uygun zamanda atanması ve cumhurbaşkanları düzeyinde bir zirvenin yapılması için anlaşma sağlandığını belirtti. Şükri, Türkiye ile Mısır’ın Suriye’nin ve Libya’nın toprak bütünlüğünün korunması gibi birçok konuda hem fikir olduğunu dile getirerek, “Biz anlaştık ve aynı fikirdeyiz. Bu takvim ile ilgili bütün adımları açıklayacağız. Zirve ile ilgili detaylarda hemfikir olduktan sonra açıklayacağız. Bu mübarek ayda burada olmam ilişkilerimizin göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu da, takvim ve cumhurbaşkanlarının görüşmeleri ile ilgili detayların mutabakatın sağlanmasından sonra ortak olarak bir açıklama ile duyurulacağını kaydetti.