Gündem Mit’ten terör örgütü DEAŞ’e darbe! Sözde Sıddık Taburu sorumlusu yakalandı

Mit’ten terör örgütü DEAŞ’e darbe! Sözde Sıddık Taburu sorumlusu yakalandı

02.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Suriye Milli Ordusu (SMO) güçleri ile birlikte düzenlediği operasyonla Suriye Halep’te DEAŞ’ın sözde Sıddık Taburu Sorumlusu Hattab El Muhacir kod adlı Abdullah El Cündi’yi yakaladı.

Mit’ten terör örgütü DEAŞ’e darbe Sözde Sıddık Taburu sorumlusu yakalandı

Operasyon ile çok sayıda dijital materyal ele geçirilirken, DEAŞ’ın eylem planlamaları da deşifre edildi. MİT, DEAŞ’ın sözde Şam idari ve mali sorumlusu Huzeyfe El Muri’yi yakalayarak da, terör örgütünün para transferlerinde kullandığı mobil uygulamaları tespit etmişti.MİT, terör örgütü PKK’nın yanı sıra DEAŞ’e karşı da yurt içi ve yurt dışındaki nokta operasyonlarını 2023 yılında da sürdürdü. MİT, 2023’te DEAŞ’e karşı dünya çapında ses getiren operasyonu 29 Nisan’da düzenlemiş ve operasyon Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulmuştu. Erdoğan, “MİT, DEAŞ’ın sözde lideri Ebu Hüseyin el Kureyşi kod adlı şahsı uzun zamandır takip ediyordu, Suriye’deki operasyonla etkisiz hale getirildi” açıklamasında bulunmuştu. El-Kureyşi 30 Kasım 2022’de, selefi Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin ölümünün ardından örgütün yeni lideri ilan edilmişti.

Haberin Devamı

Kasası yakalanmıştı

MİT, DEAŞ’ın sorumlu kadrolarında yer alan kişileri yakalamak için son iki hafta içinde hassas nokta operasyonları yürüttü. MİT, 19 Aralık’ta DEAŞ’ın sözde Şam idari ve mali sorumlusu Huzeyfe El Muri’yi Mersin’de düzenlenen operasyonla yakalamıştı. Operasyon sonucunda; çok sayıda dijital materyal ele geçirilmış ve terör örgütü DEAŞ’ın para transferlerinde kullandığı mobil uygulamalar da tespit edilmişti.MİT, 2023’ün son günlerinde DAEŞ’e yönelik bir hassas nokta operasyonu daha düzenledi. SMO güçleri ile birlikte düzenlediği operasyonla Suriye Halep’te DEAŞ’ın sözde Sıddık Taburu Sorumlusu Hattab El Muhacir kod Abdullah El Cündi’yi yakaladı. MİT, Abdullah El Cündi’nin Suriye’de bulunan Türk güvenlik güçlerine ait araçlara eylem planlamasında bulunduğunu tespit etti. El Cündi’ye operasyon için düğmeye basıldı. MİT Başkanlığı’nca sağlanan istihbari destek ile SMO’ya bağlı yerel güvenlik güçleri Fırat Kalkanı Harekatı Alanı içerisindeki El Bab’da operasyon düzenledi. DEAŞ’lı El Cündi sağ olarak ele geçirildi.

Haberin Devamı

Planları deşifre edildi

El Cündi ifadesinde; DEAŞ’ın, Fırat Kalkanıve Zeytin Dalı Harekat Alanı’nda bulunan Türk Güvenlik Güçlerine yönelik eylem hazırlığında olunduğunu itiraf etti. DEAŞ’lı militanların bunun için zaman zaman keşif faaliyetleri icra ettiğini de söyledi. El Cündi ayrıca Sıddık Taburu bünyesinde eylem gerçekleştirmek üzere hazır bulunan örgüt mensuplarına ilişkin bilgileri de verdi. Operasyon neticesinde DEAŞ’ın eylem planlamaları deşifre edildi. Örgüt çalışmaları akamete uğratıldı. Gerçekleştirilen operasyon neticesinde, örgüte ait çok sayıda dijital

materyal ele geçirildi.