Gündem Moskova'da 4'lü Suriye zirvesi! Bakan Çavuşoğlu'ndan yeni açıklama

Moskova'da 4'lü Suriye zirvesi! Bakan Çavuşoğlu'ndan yeni açıklama

10.04.2023 - 17:43 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye konulu dışişleri bakanları 4'lü toplantısıyla ilgili, "Mayıs ayı başı gibi bir dönemde gerçekleşeceğini düşünüyoruz" dedi.

Moskovada 4lü Suriye zirvesi Bakan Çavuşoğlundan yeni açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldığı televizyon yayınında gündeme ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

MOSKOVA'DA 4'LÜ SURİYE ZİRVESİ

Suriye konulu dışişleri bakanları 4'lü toplantısıyla ilgili konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Yol haritası önceden planlanmıştı. İlk başta Savunma Bakanlıkları ve istihbarat bir araya geldi. Daha sonra Dışişleri Bakanları toplantısı hazırlığını yapmak üzere Dışişleri Bakanlığı yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Önümüzdeki süreçte 4'lü düzeyde Dışişleri Bakanları düzeyinde bir toplantı planlanıyor. Lavrov'un Türkiye ziyaretinde de bunu görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımızın kabulünde de yine ele aldık. Mayıs ayı başı gibi bir dönemde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Ruslardan aldığımız ön bilgiye göre Moskova'da gerçekleşecek." dedi.

Haberin Devamı

SÜLEYMANİYE'YE UÇUŞLARIN ASKIYA ALINMASI

Bakan Çavuşoğlu, Süleymaniye'ye uçuşların askıya alınması konusunda yaptığı açıklamada ' ABD'nin uçuştan haberi var. Süleymaniye'de PKK ve PYD her yeri kontrol ediyor. Askeri operasyonlarımız sonuna kadar sürecek.' ifadelerini kullandı.

ABD'DEN F-16 TEDARİĞİ

Çavuşoğlu, "ABD ile anlaşamadığımız konular henüz çözülemedi. ABD Yunanistan ile aramızda dürüst bir arabuluculuk yapmak istiyorsa, daha objektif olması gerekiyor. F35 programı şu anda askıda. F16 için yönetimin baya çaba sarf ettiğini gördük. ABD yönetimi kararlı durursa sorunlar çözülür ama kongre ile karşı karşıya gelmek istemiyor gibi bir halleri var. Bunu da görüyoruz. Bazı senatörlerin ikna edilmesi gerekiyor. F16'ları ön koşulla almamız söz konusu değil." dedi.

MISIR İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

Bakan Çavuşoğlu, "Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmalara başladığımızı söylemiştik. İsrail ile büyükelçileri tekrar atama konusunda karar aldıktan sonra isimleri belirledik. Sonuçta bu aşamaya geliyoruz. Mısır Dışişleri Bakanı'nın Türkiye ziyaretinde bunu açıklayabiliriz. İstişare edeceğiz geldiğinde. Mısır'da çok iyi ağırlandık. Ziyaretimiz son derece pozitif geçti. Artık yavaş yavaş somut adım atma zamanı geldi." ifadelerini kullandı.