Gündem Müdürlere ceza var hapis yok

Müdürlere ceza var hapis yok

18.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Unutulduğu okul servisinde hayatını kaybeden Alperen Sakin’in ölümünde ihmali bulunduğu suçlamasıyla yargılanan Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürü ile 2 şube müdürüne 1 yıl 3’er ay hapis cezası verildi ancak mahkeme heyeti, hükmün açıklanmasının geri kalmasına karar verdi.

Müdürlere ceza var hapis yok

İzmir’in Çiğli ilçesinde, 15 Ağustos 2017 tarihinde, unutulduğu okul servisinde havasızlıktan yaşamını yitiren 3 yaşındaki Alperen Sakin’in ölümünde ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla tutuksuz yargılanan ilçe milli eğitim müdürü ve 2 şube müdürü, 1 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmeden hâkim, Alperen’in gittiği kreşi olay öncesi 2 defa denetleyen Milli Eğitim Bakanlığı maarif müfettişleri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Olayın ardından anaokulunun sahibinin de aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında ‘taksirle adam öldürmek ve delilleri yok etmek’ suçlarından dava açıldı. Karar duruşmasının görüldüğü 19 Temmuz’da, Alperen’in ölümünde ihmali oldukları ve delilleri yok etmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle sanıklardan servis şoförü Taner İ.’ye 9 yıl, servis hostesi Dilara K.’ye 9 yıl, servis minibüsü şoförü Taner İ.’nin eşi ve aynı zamanda anaokulunun sahibi olan Yurdagül İ.’ye 5 yıl diğer 3 görevliye ise 5-6 yıl hapis cezası verildi. Ceza alan sanıklar arasında bulunmayan anaokulu öğretmenlerinden Nurcan A. hakkında da ihmali olduğu gerekçesiyle dava açıldı.

Soruşturma izni verilmedi

Alperen’in ölümüne ilişkin Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mesut Uğurlu ile şube müdürleri Hüseyin Buldu ve Şener Şan hakkında da ‘görevi ihmal’den soruşturma açıldı; ancak Çiğli Kaymakamlığı’nca devlet memuru olan 3 kişi için soruşturma izni verilmedi. Savcılığın itirazının ardından İdare Mahkemesi tarafından kaymakamlığın bu yöndeki kararı kaldırıldı. Bunun üzerine savcılıkça 3 müdür hakkında ‘görevi ihmal’ suçundan dava açıldı.

Haberin Devamı

‘Emsal karar bekliyoruz’

Duruşmada ilk olarak söz alan anne Buket Sakin, sorumluların cezalandırılmasını isteyerek, “Tabelasında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı yazan bir kreşe gönderdik. Biz bu yazıya güvendik. Eğer denetimler düzgün yapılsaydı oğlum hayatta olacaktı” dedi. Davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı Müjgan Bilgen Özen de davadan emsal karar çıkmasını beklediklerini belirterek, “Bu sanıklar denetim yapsaydı Alperen ölmeyecekti” diye konuştu.

‘Denetleme görevi bizde değil’

Olayla ilgili sorumlulukları olmadığı iddiasıyla beraatlerini isteyen sanıklardan Çiğli İlçe Eğitim Müdürü Mesut Uğurlu, “Yasa ve yönetmeliklere göre sorumluluklarımızı yerine getirdik” derken, şube müdürlerinden Hüseyin Buldu denetleme ile görevlendirilmediklerini, Şener Şan ise diğer sanıklar gibi denetleme görevinin kendilerinde olmadığını savundu. Davaya ilişkin hazırlanan iddianamede yer alan ön inceleme raporunda, sanıkların kendilerine bildirilen olay konusu özel anaokulu ile ilgili eksiklikler hakkında yeterli denetim ve kontrol yapmayarak takip etmediği ve bu denetim eksikliğinin bir küçüğün ölümü ile sonuçlanan ihmaller zincirini ortaya çıkardığı belirtilmişti. l MEHMET CANDAN İzmir DHA-AA