Gündem Mühendislikler sıfır çekti

Mühendislikler sıfır çekti

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üniversitelerde bu yıl 77 bin kontenjan mühendislik programlarına ayrıldı ancak çoğunda inşaat, çevre, endüstri gibi mühendislik programlarını hiçbir öğrenci tercih etmedi. Sıfır çekenler arasında tıp, hukuk, eczacılık gibi bölümler de var

Mühendislikler sıfır çekti

Mine Özdemir Güneli - Üniversitelerde merkezi yerleştirme sonrası ön lisans ve lisans programlarında 25 bin kontenjan boş kaldı. Bir yükseköğretim programını kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu sayının daha da artması bekleniyor. Boş kontenjanlar arasında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da mühendislik programları başı çekiyor. Öyle ki birçok üniversitede inşaat, çevre, jeoloji, jeofizik, gıda, elektrik-elektronik, metalurji ve malzeme gibi mühendislik programlarını hiçbir aday tercih etmedi.

Haberin Devamı

KONTENJAN YÜZDE 4 ARTTI

Bu yıl üniversitelerde açıköğretim programları dahil 1 milyonun üzerinde kontenjan vardı. Mühendislik programlarına 2016’da 240 bin, sonraki yıllarda da 300 bin başarı sırası sınırlaması getiren Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kontenjanı da son yıllarda azaltma yoluna gitmişti. Ancak geçtiğimiz yıldan itibaren mühendislik kontenjanlarını tekrar artırmaya başlayan YÖK, 2022’de 74 bin 491 olan sayıyı bu yıl 77 bin 595’e çıkardı. Kontenjanlarda yüzde 4’lük bir artış oldu.

Devlet üniversitelerinde sıfır çeken mühendislik programları aşağıdaki tabloda yer alıyor. 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler kapsamında lisans programlarına yerleşme durumunu gösteren Tablo 4 incelendiğinde birçok vakıf üniversitesinde de ücretli, İngilizce, yüzde 50 indirimli mühendislik programlarının tercih edilmediği görüldü. 

Haberin Devamı

Konuyla ilgili görüş aldığımız MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, mühendislik fakültelerinde oluşan boşlukların nedenlerini Milliyet’e şöyle anlattı: “3 nedeni var ve kontenjan artışı bunlardan birisi değil. Birincisi, inşaat mühendisliğinden kaçış. Bu birkaç yıldır sürüyor, bence yanlış ama toplum şu anki inşaat sektörü yavaşlamasına cevap veriyor. İkincisi, ekonomik kriz nedeniyle vakıfların ücretli programlarında doluluğun daha az olması. Üçüncüsü de Türkiye’de çok fazla sayıda mühendislik programının açılmış olması. 60’ın üzerinde mühendislik var ama aslında temel mühendisliklerin sayısı 6. İnsanlar türev mühendisliklere haklı olarak mesafeli duruyorlar...”

Sıfır çeken programlar arasında mühendisliklerin yanı sıra bu yıl vakıf üniversitelerinin ücretli, İngilizce ve yüzde 50 burslu tıp, hukuk, diş hekimliği, eczacılık, mimarlık gibi programları da yer aldı. Öyle ki İstanbul Arel Üniversitesi’nde 12 kontenjanı bulunan Tıp Fakültesi’nin ücretli programı, Maltepe Üniversitesi’nde 10 kontenjanı bulunan Tıp Fakültesi’nin İngilizce, ücretli ve 15 kontenjanı olan ücretli programları, İstanbul Okan Üniversitesi’nin 5 kontenjanı olan Tıp Fakültesi’nin İngilizce, ücretli programı tercih edilmedi. Ayrıca Avrasya, Beykoz, Doğuş, İstanbul Gelişim, Maltepe, İstanbul Topkapı, İstanbul Rumeli, Kadir Has, KTO Karatay, Hasan Kalyoncu, İstanbul Gelişim, Nuh Naci Yazgan üniversitelerinin de ücretli, yüzde 50 burslu, İngilizce mimarlık programları sıfır çekti.

Haberin Devamı

Mühendislikler sıfır çekti