Gündem Muhtarlıklarda kadın devrimi

Muhtarlıklarda kadın devrimi

04.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

31 Mart seçimleri sonucunda yurdun dört bir yanındaki muhtarlık koltuklarına kadınlar oturdu. Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağ Başkanı Ayşe Kaşıkırık, %2 olan kadın muhtar oranının %5’e çıktığını söyledi.

Muhtarlıklarda kadın devrimi

ÇİĞDEM YILMAZ- Yerel seçimlerde her geçen dönem, aday olan ve kazanan kadın sayısında bir artış olduğu görülüyor. Özellikle muhtarlık seçiminde kadın sayısının artığı dikkat çekiyor. Seçilen birçok kadın ise seçildiği mahallenin ya da köyün ilk kadın muhtarı olma sebebiyle bir ilki de yaşıyor.

Haberin Devamı

Kadın muhtarların zaferini değerlendiren Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağ Başkanı Ayşe Kaşıkırık şunları söyledi:

“Bizler 7 bölgeyi kapsayan 20 ilde yaklaşık bin kadın muhtar adayı ile görüştük ve kapasite güçlendirme eğitimleri verdik. Çünkü, daha eşit ve kapsayıcı bir mahalle mümkün bilinciyle çalışmalarımızı yürüttük. Geçen seçimlerde kadın muhtar oranı yüzde 2’ydi bu seçimde bu oranın yüzde 5 olmasını bekliyoruz. Özellikle büyük şehirlerde kadın muhtar sayısı arttı. Hedefimiz bu sayı daha da yükseltmek.” Türkiye’nin dört bir yanından seçilen muhtarlardan bazıları:

Muhtarlıklarda kadın devrimi

Anastassiya Metin

Karakuzulu’ya Rus muhtar

Sivas Divriği İlçesi Karakuzulu Köyü’nün ilk kadın muhtarı bir Rus oldu. 10 yıl önce evlenerek Karakuzulu’ya yerleşen veteriner hekim Anastassiya Metin (40), “Köyümüzde sık sık elektrikler kesiliyor, su sıkıntısı var, yollarımızda asfalt yok. Önceliğim bu sorunların çözümü olacak” dedi.

Haberin Devamı

Muhtarlıklarda kadın devrimi

Buket Kızıltan

66 yıllık devri bitirdi

İstanbul’un Fatih ilçesi Seyid Ömer Mahallesi muhtarlığını kazanan Buket Kızıltan ise zaferiyle 66 yıllık Üstündağ ailesinin devrine son verdi. Kızıltan, “Mahallemin ilk kadın muhtarıyım, çok mutluyum. Çok çalıştım, kazandım” dedi.

Muhtarlıklarda kadın devrimi
Nejla Işık

‘Devamı da gelecek’

Muğla Akbelen’de doğayı maden şirketine karşı savunan İkizköy Çevre Komitesi’nden Nejla Işık (44) Milas İlİkizköy Mahallesi’nin yeni muhtarı oldu. Işık, “İkizköy’ün ilk kadın muhtarı olarak bir devrim yaptık. Devamı da gelecek. Biz kadınlar emek mücadelesinde hep önde olmamıza rağmen siyasette sayımız az” diye konuştu.

Muhtarlıklarda kadın devrimi

Çiğdem Varol

‘Destekçim kadınlar’

Uşak Merkez Kurtuluş Mahallesi’ne muhtarı seçilen 42 yaşındaki Çiğdem Varol da, mahallenin ilk kadın muhtarı oldu. En büyük destekçisinin kadınlar olduğunu vurgulayan Varol, “Biz kadınların dokunduğu her şeyi güzelleştireceğini ve daha iyi yapacağını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhtarlıklarda kadın devrimi

Eşe Orhan

Eşinin kaybettiği seçimi kazandı

Mersin’in Bozyazı ilçesinde ilk kez bir kadın muhtar seçildi. Lenger Mahallesi’nde muhtarı 2 çocuk annesi 43 yaşındaki Eşe Orhan geçen dönem eşinin aday olup kaybettiğini belirterek şunları söyledi: “Kadınların yönetimde olması gerekiyor, sayımız da yapacaklarımız da erkeklerden eksik değil.”

Haberin Devamı

Muhtarlıklarda kadın devrimi

Bahar Özkan

‘Mahalle sorunlarına kadınlar daha hakim’

İstanbul Bakırköy Yenimahalle Mahallesi’nde muhtarlık seçimini kazanan 40 yaşındaki Bahar Özkan da şunları aktardı: “Mahallenin sorunlarına kadınlar daha hakim, park sorunu da, sokaktaki hayvanın aç olmasını da, kapıdaki çöpü de en fazla dert edinen kadın. Bu nedenle kadınların dert ettiği bu sorunları daha hızlı çözeceğine de inanıyorum.”