Gündem Mustafa Koç, su altı arkeolojisiyle anıldı

Mustafa Koç, su altı arkeolojisiyle anıldı

18.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk denizlerinin korunması ve canlı çeşitliliğinin arttırılması için kişisel çabalarıyla hatırlanan merhum iş insanı Mustafa V. Koç adına düzenlenen su altı arkeoloji sempozyumu yapıldı. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın (TINA) ev sahipliğinde Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) 2 güren sempozyum boyunca ulusal ve uluslararası uzmanlar suyun altındaki tarihi eserlerin nasıl korunduğunu anlattı.

Mustafa Koç, su altı arkeolojisiyle anıldı

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul  - TINA’nın 21 Ocak 2016 günü kaybettiğimiz merhum iş insanı Mustafa Koç adına dezenlediği “Uluslararası Mustafa V. Koç Sualtı Arkeolojisi Sempozyumu” Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) gerçekleşti. Sempozyuma 11 ülkeden su altı arkeoloğu, tarihçi, akademisyen ve dalgıç gelirken sualtı arkeolojisi konusundaki yerimiz vurgulandı. TINA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Aydemir, Mustafa Koç’un TINA Vakfı’nın en büyük destekçisi olduğunu belirtirken, “Su altı arkeolojisi konusunda dünyada liderlik yapıyoruz. Mustafa Koç’u anarken Türkiye’nin su altı arkeolojisi konusundaki liderliğini vurgulamalıyız. Dünyanın en eski batığı olan Uluburun bizim karasularımızda bulundu. Bu zenginliğin yanı sıra dünyada şu anda müzelerde sergilenmekte olan en eski kadırga Beşiktaş’taki Deniz Müzesi Komutanlığı’nda. TINA tamamen gönüllü olarak çalışan insanların bir araya gelip de oluşturduğu bir vakıf” dedi. Sempozyuma Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Amiral Metin Ataç da katıldı. 

Haberin Devamı

Mustafa Koç, su altı arkeolojisiyle anıldı

Mustafa’nın mirası 

TINA Vakfı Kurucu Üyesi ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline Koç ise bu sempozyumu 3 yıl önce düzenlenmeyi planladıklarını fakat Kovid-19 salgını sebebiyle yapılamadığını ifade ederek, “Burada olmaktan ve Mustafa’nın mirasını bu kurumda devam ettirmekten dolayı çok mutluyum. Çok güzel projelerle yolumuza devam edecek ve her yıl buluşup güzel çalışmalar ve ilginç kitaplar üreteceğiz.” dedi. İş insanı Jeff hakko ise yakın arkadaşı Mustafa Koç’un sualtı dünyasına olan sevgisinin tutkuya dönüştüğünü ve denizlerdeki değerlerin korunması için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.