Gündem Müzik dünyasının intihal vakaları

Müzik dünyasının intihal vakaları

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Lana Del Rey’in ‘Get Free’ şarkısının Radiohead’in ‘Creep’inden esinlenilerek yazıldığı iddiaları ndan yola çıkarak müzik dünyasında manşetlerden inmeyen intihal vakalarını derledik...

Müzik dünyasının intihal vakaları

- Harrison’ın esinlenmesi

George Harrison’ın solo yayınladığı ilk albümünden bir parça olan 1970 tarihli ‘My Sweet Lord’, Ronnie Mack imzalı The Chiffons şarkısı ‘He’s So Fine’dan ‘esinlenilmiş’ çıktı. Müzik tarihine damga vuran ve uzun yıllar süren intihal davasını Harrison kaybetti ve şarkının gelirlerinden 1 milyon 599 bin 987 dolar ödemek zorunda kaldı.

- ‘Bitter Sweet Symphony’ kopyası

The Verve’ün üçüncü stüdyo albümünün şarkısı ‘Bitter Sweet Symphony’, 1997’de hit olmuştu. Şarkı için ünlü grup, Rolling Stones şarkısı ‘The Last Time’ın 1965’teki senfonik uyarlamasından esinlenmişti. Fakat önceden üzerinde anlaşılan bölümlerin dışına çıkıldığı iddiasıyla telif hakkı ihlali konusunda anlaşmazlık yaşanması uzun sürmedi. Mahkemeye gitmeden yapılan anlaşma sonucunda Rolling Stones telif hakkı ücretinin yüzde 100’ünü aldı.

- ‘Stairway to Heaven’ çıkmazı

Led Zeppelin’in en çok bilinen ‘Stairway to Heaven’ı için yıllar sonra bir avukat intihal davası açtı. Spirit grubunun vefat eden gitaristi Randy Wolfe’u temsilen 2016 yılında dava açan avukat, 1969’da Spirit adlı bir grupla birlikte turneye çıkan Led Zeppelin’in, kendisinden önce çıkan bu grubun ‘Taurus’ adlı parçasının giriş melodisini çaldığını iddia ediyordu. Jüri, iddia makamının iddiasını kanıtlayamadığına hükmetti. Şarkının telif hakkı halen tamamen Led Zeppelin’in.

- Bunu çalmak cesaret ister

Müzik dünyasının intihal vakaları


Vanilla Ice, 1989 çıkışlı ‘Ice Ice Baby’ parçasında David Bowie ve Queen’in ‘Under Pressure’ının girişindeki bas dizisini olduğu gibi kullanmıştı. Bir de üzerine iki bas dizisi arasında farklılık olduğunu iddia etmişti. Queen ve Bowie’nin avukatları ise telif hakkı davası açmakla tehdit etti. Mahkeme olmadan anlaşmaya varan taraflar, kamuya açıklanmayan bir miktar üzerinde mutabık oldu. Bowie ve Queen üyeleri de şarkının yazarları arasında gösterildiler.

- Thicke’nin edepsiz şarkısı

Marvin Gaye’in ailesi, Robin Thicke’nin 2013’teki single’ı ‘Blurred Lines’ın, Gaye’in 1977’deki parçası ‘Got to Give Up’tan intihal olduğu iddiasıyla dava açtı. Dava edilen taraflar arasında Thicke’nin yanı sıra albümün yapımcısı olan Pharrell Williams konuk müzisyen olarak şarkıya katkıda bulunan rapçi T.I. da bulunuyordu. Davanın sonucunda T.I. aklandı. Williams ve Thicke’nin ise Gaye Ailesi’ne 7.3 milyon dolar ödemesine hükmedildi. Yargıç daha sonra miktarı 5.3 milyon dolara indirerek, Gaye Ailesi’nin şarkı gelirlerinden yüzde 50 almasına karar verdi.