Gündem Ne zaman emekli olurum sorgulaması yaparak emeklilik yaşınızı hesaplayın!

Ne zaman emekli olurum sorgulaması yaparak emeklilik yaşınızı hesaplayın!

09.05.2016 - 11:35 | Son Güncellenme:

Ne zaman emekli olurum? sorusunun yanıtına bu haberden ulaşabileceksiniz. Ne zaman emekli olurum uygulaması sayesinde emeklilik yaşı hesaplama artık çok kolay. İşte Emeklilik hesaplama işlemleri ve detaylı bilgiler...

Ne zaman emekli olurum sorgulaması yaparak emeklilik yaşınızı hesaplayın

Emeklilik yaşı ülkeden ülkeye değişiklikler gösterir. Ayrıca birçok ülkede kadınlar er­keklere göre daha erken yaşta emekli olurlar. 1986`da İngiltere, Avustralya, Belçika ve Yunanistan`da emeklilik yaşı kadınlar için 55, erkekler için 60 olarak belirlenmiştir. Türkiye`de emeklilik yaşı devlet tarafından farklı statülere ve farklı koşullara göre kanunla belirlenmektedir. 8 Eylül 1999 tarihine kadar, kadınlar 38 erkekler ise 43 yaşında emekli olabiliyorlardı. O tarihten sonra emeklilik koşulları ağırlaştırıldıkça, emekli olabilme yaşı ve prim ödeme gün sayısı yükseltildi. Kademeli olarak yükseltilen emeklilik yaşı, 1 Ocak 2048 tarihi itibariyle 65 olarak uygulanacak. Farklı durumlar için farklı emeklilik yaşları bulunduğundan durumunuza özel olan emeklilik yaşını yukarıdaki emeklilik hesaplama aracımız yardımıyla tespit edebilirsiniz.

Haberin Devamı

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM SORGULAMA İÇİN TIKLA

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLA
Emeklilik için doldurulması gerekli prim gün sayısı nasıl belirlenir?Emeklilik prim gün sayısı emeklilik statüsüne ve sosyal güvenlik sistemine dahil olduğunuz güne göre değişiklikler gösterir. Farklı durumlar için doldurulması gereken farklı prim gün sayıları bulunduğundan durumunuza özel olan prim gün sayısını yukarıdaki emeklilik hesaplama aracımız yardımıyla tespit edebilirsiniz.

Emeklilik Prim Eksiği
Sigortalı olarak çalıştığınız süre boyunca, sigorta hesabınıza prim ödemesi yapılmaktadır. Bu prim ödemeleri toplamı, emeklilik limitine ulaştığında emekli olabilmeniz mümkündür. Prim eksiği bulunan kişiler, prim borçlanması yolu ile emeklilik işlemlerini başlatabilmektedir. Bunun için askerlik borçlanması gibi borçlanma yoluna gidilmesi gerekmektedir. Bu durumda prim ödemesi de yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Emeklilik Yaş Eksiği
Prim gibi diğer bir kriter ise yaştır. Belirli bir yaşa girmeyen kişilerin bu yaşa girmeyi beklemekten başka bir çaresi yoktur.

Emekli İşlemleri Başlatma

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olmaya hak kazanan kişilerin emekli olmak için işlemlerini başlatması gerekmektedir. Bu sayede emekli olması mümkün kılınarak emekli maaşı bağlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak yazılı başvuru ile birlikte emeklilik işlemleri başlatılabilir. Bu konuda internet üzerinden de işlemleriniz yapabilmeniz mümkündür. Bu sayede Sosyal Güvenlik Kurumu'na gitmenize gerek kalmadan da emeklilik işlemlerinizi başlatabilirsiniz. İşlemler genelde 1 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Başvuru sırasında belirtilen hesap üzerinden emeklilik maaşınız hesabınıza her ay düzenli olarak yatmaktadır. Bu sayede siz de emekli olarak, maaşınız ile yeni bir yaşama başlayabilirsiniz.

3600 Güne Göre Emekli Olma

3600 güne göre emekli olmak isteyen kişiler için en önemli kriter işe giriş tarihidir. 08.09.1999 önce SSK'lı olarak işe giren kişileri kapsayan bu durumdan sadece bu kriteri sağlayan kişiler yararlanabilmektedir. Bu nedenle işe giriş tarihinizi öğrenerek bu imkandan yararlanıp yararlanamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Tüm bu bilgiler doğrultusunda emekli olabilmeniz için tüm şartları kolay bir şekilde öğrenerek emeklilik durumunuzu öğrenebilirsiniz. Emekli olmak için şartları taşıdığınızda ise belirtildiği gibi internet üzerinden başvuru yaparak emeklilik işlemlerinizin başlamasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda internet üzerinden sunulan hizmetler size yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

SSK (4A) birimi için emeklilik hesaplaması
Eski adı ile SSK yeni düzenlenmiş haliyle 4A kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşların, emeklik hesaplaması yapmaları amacıyla düzenlenmiş bir uygulamadır. Fakat,bu kurum için emeklilik tarihinizi hesaplamaya başlamadan önce, prim, hizmet ve işe başlama tarihi bilgilerinizi öğrenmeniz gerekecektir. Çünkü, SSK (4A) biriminden emekli olabilmeniz için, sigortalı olarak çalıştığınız zaman diliminizi yani hizmet yılınızı doldurmanız şartı aranmaktadır. Bunların yanı sıra, emeklilik yaşınızı ve prim miktarınızı tamamlamanız da bu kurum için emeklilik hesaplamasında önemlidir.
Tüm bu anlatılanları tamamladıktan sonra SSK (4A) birimi için emeklilik hesaplamanızı şu şekilde yapabilirsiniz;
İlk olarak, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız. Daha sonra 4A Ne Zaman Emekli Olurum başlığı ile düzenlenmiş olan bir bölümün yer aldığı yeni bir sayfaya giriş yapınız.

Haberin Devamı

Devamında bu sayfada yer alan;
Doğum tarihi,
İşe giriş tarihi,
İlk tescil tarihi ve,
Prim günleri bilgilerinizin istenildiği alanları doldurunuz.

BAĞKUR (4B) birimi için emeklilik hesaplaması


Eski adı ile BAĞKUR yeni düzenlenmiş haliyle 4B kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşların, emeklik hesaplaması yapmaları amacıyla düzenlenmiş bir uygulamadır. BAĞKUR (4B) birimi için emeklilik hesaplamanızı şu şekilde yapabilirsiniz;

İlk olarak, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
Daha sonra, 4B Ne Zaman Emekli Olurum başlığı ile düzenlenmiş olan bir bölümün yer aldığı yeni bir sayfaya giriş yapınız.
Devamında bu sayfada yer alan;
Emeklilik türü,
Cinsiyet,
Doğum tarihi,
Maluliyet durumu,
Maluliyet derecesi,

Haberin Devamı

Eğer varsa erken yaşlanma durumu,
Eğer varsa bakıma muhtaç malül çocuğunuzun durumu, bilgilerinin istenildiği alanları doldurunuz.
Son olarak 'tamam' seçeneğine tıklayınız.
Emekli Sandığı (4C) birimi için emeklilik hesaplaması
Eski adı ile Emekli Sandığı yeni düzenlenmiş haliyle 4C kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşların, emeklik hesaplaması yapmaları amacıyla düzenlenmiş bir uygulamadır. Diğer kurumlardan ayrı olarak, Emekli Sandığı kurumunda emeklilik durumu biraz daha farklıdır. Buna göre, emeklilik durumu için, kadınlarda 58 yaş ve erkeklerde ise 60 yaş sınırı aranmaktadır.


Emekli Sandığı (4C) birimi için emeklilik hesaplamanızı şu şekilde yapabilirsiniz;
İlk olarak http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
Daha sonra açılan yeni sayfada yer alan,
Doğum tarihi,
Cinsiyet,
Hizmet başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinin istenildiği alanları göreceksiniz.
Devamında bu bölümleri doldurunuz ve ardından işleminizi tamamlayınız.