Gündem Normal doğum hakkında her şey

Normal doğum hakkında her şey

30.04.2018 - 19:52 | Son Güncellenme:

Normal doğum, doğumun en doğal şeklidir. Bebeğiniz normal doğum yöntemi ile doğacaksa 36. haftadan sonra bebeğin anne karnındaki gelişim evresi tamamlanmış demektedir. Peki, normal doğumun evreleri nelerdir, anne adayları bu süreçte nelere dikkat etmelidir?

Normal doğum hakkında her şey

Normal doğum hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından sezaryen doğuma göre doğal bir yöntemdir. Günümüzde anne adayları aksi bir sorun olmadığı sürece normal doğumu tercih etmektedir. Bazı anne adayları ise doğum sancısı nedeni ile bu yöntemini tercih etmemektedir. Ancak bu durumda sancı bazı yöntemler ile azaltılmaktadır. Yani sancı sorunu yaşamadan da normal doğum yapılması mümkündür.

Haberin Devamı

Normal doğum evreleri

Bebeğin normal doğum ile dünyaya gelmesi için bir takım evreler vardır. Bu durumda bebeğin doğacağı gün kesin olarak belli olmadığından anne adayının bu evreleri çok iyi bilmesi gerekmektedir. Buna göre doğum sancısının başladığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu evreler 3' e ayrılmaktadır.

  • Rahim ağzının açılması, bu durum doğumun başladığını gösteren ilk evredir. Rahim ağzının açılması sancının sıklaşması ile başlar ancak bazı bireyler de sancı olmadan da rahim ağzında açıklık olabilmektedir. Sancı başladıktan sonra rahim ağzının açılması ise zaman alabilmektedir.
  • Atılma evresi, rahim ağzının açılmasından sonraki ikinci evre olup doğumun gerçekleştiği ya da son aşamaya geldiği evredir. Sancılarında giderek sıklaştığı ve arttığı evredir.
  • Plasentanın atılması, bu evre 3. ve doğumun tamamlandığı evredir. En son evre diğerlerine göre daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Çünkü bu evreye kadar doğum büyük oranda tamamlanmış demektedir.

Normal doğum sonrası iyileşme süreci

Normal doğumun iyileşme süreci kolaylıkla geçen bir süreçtir. Bu yöntemde sezaryen ile yapılan doğumlarda olduğu gibi cerrahi operasyon bulunmadığından iyileşme kısa sürede tamamlanmaktadır. Hatta bir çok anne adayı doğumun yapıldığı gün bile ayağa kalkabilmektedir. Ama sezaryen ile yapılan doğumlarda anne adayının iyileşme süreci daha uzundur. Ameliyat ve dikiş gibi durumlar olduğundan bir süre kontrol altında olması gerekmektedir. Ayrıca sezaryen doğum da enfeksiyon kapma gibi sorunların yaşanma olasılığı daha fazladır. Ancak normal doğumda anne adayında kanama sorunu olmadığı sürece bu sorunların yaşanma olasılığı daha azdır. Bu nedenle normal doğum doktorunuz aksini belirtmedikçe ilk tercihiniz olabilir.