Gündem Nüfusta evlilik öncesi soyadına ret

Nüfusta evlilik öncesi soyadına ret

31.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi’nin soyadı kararının yürürlüğe girmesiyle kadınların evlik öncesi soyadını kullanma başvuruları başladı.

Nüfusta evlilik öncesi soyadına ret

HABER ARAŞTIRMA - Ancak nüfus müdürlüklerinin soyadına ilişkin yeni bir düzenleme yapılmadığı gerekçesiyle başvuruları reddettiği öğrenildi. Eşik Gönüllüsü Süheyla Doğan, kimliğinin evlilik öncesi soyadını içerecek şekilde yeniden düzenlenmesi için Ayvacık Nüfus Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak Nüfus Müdürlüğü yetkilileri, bu konu hakkında bilgilerinin olmadığını, sistemde de yapılan bir düzenlemenin yapılmadığını, yalnızca evlilik öncesi soyadının olduğu bir nüfus cüzdanı düzenleyemeyeceklerini ifade ederek, Doğan’ın başvurusunu geri çevirdi.

Haberin Devamı

‘Engel kalmadı’

Doğan düzenlemenin hayata geçmesi için yasal bir engelin kalmadığına dikkat çekerek, “Davalar sonucunda, Medeni Yasa’nın ‘evlenen kadının kocasının soyadını taşımasını’ gerektiren 187. maddesinin birinci ve ikinci fıkrası Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildi. Mahkemenin 28 Nisan 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan kararında yeni bir düzenleme yapılması için TBMM’ye verdiği 9 aylık süre 28 Ocak’ta doldu. Artık kimliğimde sadece evlilik öncesi soyadımın yazılmasının önünde engel kalmadı” dedi.