Gündem Okullarda temizlik seferberliği

Okullarda temizlik seferberliği

09.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde “Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar” projesi hayata geçirildi. Tüm Türkiye’de uygulanacak projeyle okullar çevre bilinciyle dizayn edilecek, 57 bin 108 okulun tuvaleti yenilenecek.

Okullarda temizlik seferberliği

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan “Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar” projesi ile Türkiye genelindeki 57 bin 108 okulun öğrenci tuvaletleri yenilenecek. Ankara’daki Ostim İlkokulu’nda dün düzenlenen projenin tanıtım toplantısında, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk iş birliği protokolüne imza attı.

Haberin Devamı

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Emine Erdoğan, temel sağlık davranışlarını kazanmada okulun çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, kişisel temizliğe ek olarak, gıda, ev, çevre ve genel temizlik davranışlarının da yine okullarda aşılandığını söyledi. Okulların, çağdaş sağlık anlayışının önemli bir paydaşı olduğunu ifade eden Erdoğan, “Dünyanın tecrübe ettiği en büyük salgınlardan biri olan Kovid-19 salgını, temizlik farkındalığının hayati önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Ve bu büyük felaketle mücadelede, temizliğin, birçok hastalık için en önemli önleyici tedbir olduğunu tecrübe ettik. Şu bir gerçek ki, çocuklar, okul ortamında birçok kişiyle etkileşime giriyorlar. Bilhassa küçük çocuklar, olgunlaşmamış bağışıklık sistemleri nedeniyle, enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasızlar. Bir araştırmaya göre, bulaşıcı hastalıklar her yıl, tüm dünyada öğrencilerin önemli sayıda gün okula devamsızlık yapmasına neden oluyor. Oysa, çok basit gibi görünen el yıkama alışkanlığı bile, okula devamsızlığı yüzde 54 oranında azaltıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İş öğretmenlerimize düşüyor’

Temizlik bilincinin, çocukların akademik başarısına doğrudan etki ettiğini dile getiren Erdoğan, “Bunun ötesinde, temizliğin bir alışkanlık haline gelmesi, sadece öğrencinin değil büyük resimde, toplum sağlığının korunmasında da önemli bir rol oynuyor. Yaşam kalitesi herkes için yükselirken, daha sağlıklı nesiller yetişiyor. Hem kişisel hem de genel temizlik konusunda dikkatli insanların gündelik pratikleri, birçok hastalığı kendiliğinden önlüyor. İşte, ‘Temiz Yarınlar Okullardan Başlar’ kampanyası da bu gerçekler ışığında düzenlendi. Bu kampanyanın bilhassa temizlik kültürü adına önemli bir kazanım olacağına inanıyorum. Temizlik, bir medeniyet meselesidir. Tarih boyunca, topraklarımıza gelen Batılı seyyahlar, özellikle şehirlerimizin ve insanlarımızın temizliğinden sıklıkla ve hayretle bahsetmişlerdir” dedi. 

Medeniyetimizde temizliğin, gündelik ve alelade bir pratikten ziyade, inancımızın özünü oluşturan bir yaşam prensibi olduğunu kaydeden Erdoğan, “Temizlik doğrudan imanla ilişkilidir. Dolayısıyla temizlik önce manevi dünyamızda başlar ve oradan dış dünyamıza tezahür eder. Bu kampanyanın, çocuklarımıza bu önemli tarihi aktarabileceğimiz güzel bir vesile olacağını düşünüyorum. Gelin, hem çocuklarımızda temizlik kültürünü pekiştirelim, hem de temizliğin medeniyet bağlamını gösterelim. Elbette, burada en önemli iş, kıymetli öğretmenlerimize düşüyor. İnanıyorum ki, erken yaşlarda kazandıracağınız bu bilinç, onlar için ömürlük bir pusula olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Projenin tanıtımında konuşan OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk de Türkiye genelindeki OPET istasyonlarında artık 8 Kasım’ın ‘hijyen bayramı’ olarak kutlanacağını söyledi.

6 ayda tamamlanacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de Emine Erdoğan’ın himayesinde 1 yıl içerisinde 5 proje başlattıklarını, ilk proje kapsamında 3 bin yeni anaokulu için yola çıktıklarını ve bu sayede 5 yaşındaki okullaşma oranının yüzde 97’ye ulaştığını anlattı. “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” projesinde 2 ayda bin 361 kütüphane yapılarak hedefe ulaşıldığını söyleyen Özer, “Çevre Dostu 1000 Okul”, “Nerede Kalmıştık” ve “Aile Okulu” projeleri hakkında da bilgi verdi.

Haberin Devamı

Yine Erdoğan’ın himayesinde başlattıkları “Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar” projesinin, sadece tüm okullardaki tuvaletlerin gözden geçirilmesi projesi olmadığını vurgulayan Özer, “Bu proje okulların tasarrufla, çevre bilinciyle yeniden dizayn edileceği çok önemli bir projedir. 6 ay içerisinde 57 bin 108 okulumuzun tamamını elden geçireceğiz. Artık tuvaletlerle ilgili, okulların temizliğiyle ilgili bu toplumda hiç kimse konuşamayacak” dedi. 

Okullarda temizlik seferberliği

‘Hayalimi gerçekleştirdiniz’

Törenin ardından Ostim İlkokulunu ve sınıflarını ziyaret eden Emine Erdoğan, anasınıfı öğrencilerinin “Sıfır Atık” ürünleri ile ilgili bilgi aldı. Okulun Masal Anlatım Bölümü’nde öğrencilerle ve öğretmenlerle sohbet eden Erdoğan, ilkokul 1. sınıfta verilen “hijyen eğitimi” dersine konuk oldu, öğrencilere kitap ve boyama malzemeleri hediye etti. Daha sonra Konya Meslek Lisesinde geliştirilen ve güneş enerjisiyle çalışan kompost makinesi ile ilgili öğrencilerden bilgi alan Erdoğan, “Burada benim bir hayalimi gerçekleştirdiniz, hepinize teşekkür ederim” dedi. Okulun Sıfır Atık Sokağı’nda düzenlenen “Atma Dönüştür” isimli sergiyi gezen Erdoğan, öğrencilerin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı, atık malzemelerden kendi tasarladıkları kıyafetleri sergileyen öğrencilerin mini defilesini izledi. Erdoğan, “Sıfır Atık Kütüphanesi” ziyaretinde atık malzemelerden yapılan kütüphane kapısı ve kütüphanedeki tasarımlara ilişkin de bilgi aldı.

Haberin Devamı

Davet sözü

Emine Erdoğan, törenin ardından okul çıkışında çocuklarını bekleyen velilerle de sohbet etti. “Emine Teyze yanına gelebilir miyim?” diye seslenen bir kız çocuğunu yanına çağıran Erdoğan, çocuğu sarıldı ve öptü. “Tayyip Dedem ile sizi ziyaret etmek istiyorum” diyen çocuğa Emine Erdoğan, “O şimdi toplantıda ama en yakın zamanda ben seni ailenle birlikte davet edeceğim” sözünü verdi.