Gündem Omicron’a karşı üç ayaklı mücadele

Omicron’a karşı üç ayaklı mücadele

14.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Kovid-19’un hızlı yayılan Omicron varyantına karşı beslenme şekli, üst solunum yolu ve hücrelerin koruyucu alanlarının güçlendirilmesi şeklinde üç ayaklı mücadele verilmesi gerektiğini belirtti.

Omicron’a karşı üç ayaklı mücadele

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyesi Prof.Dr. Saraçoğlu, Kovid-19 virüsünün Omicron varyantına karşı korunmak ve hastalığa yakalananların iyileşme sürecini hızlandırmak için yapılması gerekenleri Milliyet’e anlattı. “Bu virüste önemli olan, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye çalışırken, virüsün direncini nasıl kıracağımızın da bilinmesidir” diyen Saraçoğlu, Omicron varyantıyla mücadelenin “beslenme şekli, üst solunum yolunun ve hücrelerin koruyucu alanlarının güçlendirilmesi” olmak üzere üç ayaklı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Lektin içeren gıdalar

Öncelikle kür olarak adaçayı-ebegümeci gargarasının mutlaka her gün uygulanması gerektiğini belirten Saraçoğlu, tarifi “Kaynayan bir su bardağı klorsuz suya bir yemek kaşığı adaçayı-ebegümeci karışımından ilave edilerek, kısık ateşte 10 dakika kapağı kapalı olarak kaynatılır ve ılıdıktan sonra sabah, öğle ve akşam gargara yapılır. Buruna da 2-3 damla damlatılarak genizden boğaza inmesi sağlanır” şeklinde verdi.

Biyoaktif uçucu yağlar

Üst solunum yollarını korumak için antiviral-antibakteriyel özelliği olan uçucu yağları ağız ve burun yoluyla solumayı tavsiye eden Saraçoğlu, “Lavanta, karabaş, yabani kekik, adaçayı, okaliptüs, nane, kafur ve tere gibi bitkilerde bulunan biyoaktif uçucu yağların her biri antiviral ve antibakteriyal özelliklere sahiptir. Kaynamakta olan suyun içine bu bitkilerin yaprakları, sapları, çiçekleri atılarak ya da doğrudan kaynayan suya bu bitkilerin yağı 7-8 damla damlatılarak, hızla havaya karışan uçucu yağlar sayesinde hem ortamın havasını temizlerken hem de solunum yollarına girmiş ve henüz enfekte etmemiş olan virüs ve bakterileri de parçalamış olursunuz” bilgini paylaştı.

Haberin Devamı

Omicron’a karşı üç ayaklı mücadele

Kovid-19 sonrası devam eden şikâyetler

Saraçoğlu, Kovid-19 sonrası gelişen ve devam eden bazı şikayetler için alınabilecek önlemleri de aktardı. Kemik ağrılarına karşı yine kırkkilit ve kuşburnu çayının içilmesini öneren Saraçoğlu, tat ve koku almada zorlananlara üzerlik tohumunu kaynayan suyun içine iki yemek kaşığı atarak buharını günde iki kez solumalarını, kırımızı turp ve taze tere tüketmelerini ve soğan koklamalarını, uykusuzluk çekenlere günde iki kez limonlu melissa çayı içmelerini (özellikle yatmadan yarım saat önce) tavsiye etti.

Saraçoğlu “İnatçı öksürüğe karşı andız pekmezi ve/veya hatmi çayı çok etkili. Şiddetli eklem ağrısı şikâyeti yaşayanlar, kırkkilit ve civanperçemi bitki çayları tüketebilir ve ağrıyan eklem bölgelerine susam yağı ve acı elma yağı karışımı dıştan sürülür” dedi.