Gündem Ömrümüzün son demi Mavi ışık! Yaşam süresini kısaltıyor

Ömrümüzün son demi Mavi ışık! Yaşam süresini kısaltıyor

22.02.2024 - 06:55 | Son Güncellenme:

Araştırmaya göre, akıllı telefonlarla LED ofis aydınlatma ürünlerinin yaydığı mavi ışık, diyabete neden olabiliyor ve sağlığa verdiği zararlarla ömrü kısaltabiliyor.

Ömrümüzün son demi Mavi ışık Yaşam süresini kısaltıyor

Türk Sanat Müziği’nin en güzel şarkılarından biri; “Ömrümüzün son demi / Son baharıdır artık...” Elektronik ürünlerden yayılan mavi ışığın da bize “son bahar”ı yaşatabileceği ortaya çıktı. İngiltere’deki University College London’daki bilim insanları, akıllı telefonların ve LED ofis aydınlatma ürünlerinin yaydığı mavi ışığın vücut için “zehirli” olduğunu ve sağlık için birer “saatli bomba” sayılabileceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, gün boyu akıllı telefonlardan ve LED ofis aydınlatma ürünlerinden yayılan mavi ışığa maruz kalmanın, hücrelere güç sağlamak için gereken enerjiyi üreten mitokondriyi bozduğunu buldu. Bu da vücudun fonksiyonlarını bozup, kan şekeri seviyesini olumsuz etkileyerek diyabete neden olabiliyor. Mavi ışığın sağlığa verdiği zararlar da ömrün kısalmasına yol açıyor. Tüm bu sorunlar, mavi ışığın toksik (zehirli) olmasından kaynaklanıyor. Mavi ışığın gözlere zarar verdiği de biliniyor.

ZEHİR SAÇIYOR

Prof. Dr. Glen Jeffery, Daily Mail’e şunları söyledi: “Güneş ışığının kırmızı ve mavi arasında bir dengesi var ama artık mavi ışığın hâkim olduğu bir dünyada yaşıyoruz. LED ışıklar, sadece mavi. Kırmızı olmadan uzun süre mavi ışığa maruz kalmak toksiktir. Mavi ışık fizyolojiyi kötü etkiliyor ve diyabeti tetikleyerek kan şekerini bozuyor. Yaşlanan bir nüfus için LED’ler çok zararlı.”

Haberin Devamı

GÜNEŞE ÇIKIN

Uzmanlar, mavi ışığın zararlarına karşı önlem alarak güneş ışığında daha fazla zaman geçirmeyi öneriyor. Dr. Michael Powner, “Mavi ışığın mitokondriyi etkilemesi, vücudun hücresel ve fizyolojik dengesini sarsar. Önerimiz, yemekten sonra kan şekeri seviyesini düşürmek için 15 dakika tek bir kırmızı ışığa maruz kalmak” dedi. Uzmanlar, akıllı telefonların çoğunda, mavi ışığı azaltan “gece modu” bulunduğunu da hatırlattı.