Gündem Omurilik tedavisi için yeni umutlar

Omurilik tedavisi için yeni umutlar

27.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü kapsamında düzenlenecek sempozyum öncesi Milliyet’e konuşan dünyaca ünlü doktor Chhabra, teknolojinin gelişmesiyle birlikte omurilik tedavisi alanındaki çalışmaların da umut verdiğini söyledi.

Omurilik tedavisi için yeni umutlar

Meltem Günay - Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği tarafından, 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü kapsamında Türkiye’de ilk kez yapılacak olan ‘Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu’nda hem dünyadan hem de Türkiye’den konunun uzmanları bir araya gelerek bu alandaki yeni çalışmaları masaya yatıracak. Toplantıya online olarak katılacak olan ve omurilik yaralanmaları üzerine yaptığı çalışmalarıyla dünyaca tanınan Hindistanlı Dr. Havinder Singh Chhabra, sempozyum öncesinde Milliyet’in sorularını yanıtladı. 

Haberin Devamı

Kapsamlı rehabilitasyon 

Hindistan Omurga Yaralanmaları Merkezi Tıbbı Direktörü ve Uluslararası Omurilik Derneği Başkanı Dr. Chhabra, ülkesinde, omurilik yaralanması tedavisi için teknolojinin gelişmesiyle birlikte çalışmaların da umut vermeye başladığını dile getirerek, “Kapsamlı rehabilitasyonlarla kişilerin hayatta kalan fonksiyonları geliştirme/değiştirme, fonksiyonel elektrik stimülasyonu ve nöral protez, el fonksiyonu için serbest el sistemi, yapay kas, otomatik merdiven tırmanıcı, tekerlekli sandalyelerin güç destekli tahriki, araç modifikasyonu, çevresel kontrol üniteleri, beyin makine arayüzü, dış iskeletler, epidural stimülasyon, robotyardımlı nöro rehabilitasyon, robotik vücut ağırlığı askıya alınmış koşu bandı eğitimleri veriliyor” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Umut verici yeni yöntemler hakkında da bilgi veren Dr. Chhabra, “Epidural stimülasyon (omurilik pili)ve transkütan stimülasyon (elektronlar aracılığıyla sinir sistemine belirli şiddet ve frekansta elektrik akımının uygulanması)omurilik yaralanmalarında büyük umut vaat ediyor, ancak hücresel terapi gibi bu çalışmalar da hala deneysel. Burada unutulmaması gereken hastane öncesi bakım, akut yönetim, gerektiğinde erken cerrahi tedavi, ileri teknik, toplum katılımı ve ömür boyu takip içeren kapsamlı rehabilitasyonla kişilerin omurilik yaralanmasından sonraki hayatını mutlu, anlamlı ve yaşamaya değer kılabiliriz” dedi. 

Türkiye’de değerli bilim insanlarıyla ortak çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Dr. Chhabra, gelişmiş ülkelerde trafik kazasından kaynaklanan omurilik yaralanmaları yaygınken, gelişmekte olan ülkelerde ise yüksekten düşmeye bağlı omurilik yaralanmalarının daha sık görüldüğünü kaydetti.