Gündem Onlar üretecek dünya giyecek

Onlar üretecek dünya giyecek

25.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk, Afgan ve Suriyeli kadınların kurduğu SADA Kadın Kooperatifi, İzlanda’nın en büyük dış giyim firmalarından ‘66°North’ ile güçlerini birleştirdi. Ürünler dünyanın her yerindeki 66°North’un mağazalarında satılacak.

Onlar üretecek dünya giyecek

Meltem Günay - Birleşmiş Milletler Kadın Birimi İzlanda, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) ve İzlanda’nın en büyük dış giyim firmalarından biri olan 66°North, kadınlar için bir araya geldi. Mart 2019’da Avrupa Birliği’nin finansal desteği, UN Women Türkiye öncülüğünde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ILO ve SGDD-ASAM iş birliğiyle kurulan ve yürütülen SADA Kadın Kooperatifi’nde kadınların ürettiği ürünler artık dünyanın değişik yerlerinde satılacak. Ürünlerde ise Gaziantep’te üretilen geleneksel bir kumaş olan “kutnu” kullanılacak.

Haberin Devamı

Üç yıl sürecek

Mülteci Destek Programı Proje Koordinatörü Safa Karataş, mülteci ve ev sahibi topluluktan kadınların geçim kaynağı desteği için acil ihtiyaçlarına cevap vermeyi, kadınların bireysel ve toplumsal düzeyde daha uzun süreli dönüşüm için ekonomik açıdan güçlenmelerini ve liderliklerini teşvik etmeyi amaçladıklarını anlattı. Projenin geri kazanımların elde edilmesi ve dayanıklığının artırılması amacını taşıdığını dile getiren Karataş, “SADA Kadın Kooperatifi ortağı olan mülteci ve yerel halktan kadınların, sosyal ve ekonomik istikrarının sağlanmasını ve toplumsal cinsiyete duyarlı geçim kaynakları yoluyla kadın liderliği ve özgüvenini artırmayı hedefliyoruz. Kooperatif ortaklarının sürdürelebilir gelir elde etmesi ve kooperatifin uluslararası pazarlara ulaşmasını destekleyerek kadınların ekonomik statülerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Kadınların seslerini uluslararası platformlarda duyurmaları, ulusal ve uluslararası pazarlarda görünürlüklerini artırmaları ve işbirliklerine katılımları teşvik edilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Onlar üretecek dünya giyecek

Dünya onları tanıyacak, çalışmalar belgesel olacak

Karataş kampanya planıyla ilgili, “Çalışmayı tanıtmak için televizyon için kısa belgeseller çekilecek, bunlar 66°North web sitesi ve sosyal medya kanallarında yayımlanacak. En önemlisi Kasım 2023’de Reykjavik’te düzenlenecek Siyasi Kadın Liderler Forumu’nda (WPL) özel bir t tanıtım etkinliği ile SADA Kadın Kooperatifi ortakları tarafından ürünlerin ve işbirliği tanıtılacak” dedi. İnsani yardım alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin önemini vurgulamak için SADA Kadın Kooperatifi hakkında bir belgesel hazırlanacak” dedi.

SADA bize uçmayı öğretti

Kooperatifteki çalışmalara katılan Suriyeli Khtem Kujjeh, “Burada yaptıklarımızla gurur duyuyoruz. Başarımız İzlanda’ya kadar ulaştı. Minnettarız ve mutluyuz” derken, Fatma İbo da, “Savaş bana hayatın benim için çoktan sona erdiğini hissettirdi. Suriyeli ve Türk dostlarımızla birlikte güçlerimizi birleştirdik. Sada veya Seda, Arapça ve Türkçe’de ‘ses’ anlamına gelir. Kooperatiften bir arkadaşımın bir keresinde dediği gibi, Sada bize kanatlar verdi ve kooperatif bizi uçurdu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Onlar üretecek dünya giyecek

Hedef 300 bin kişiye ulaşmak

Proje kapsamında kooperatifte çalışan kadınlara 66°North tarafından bir dizi eğitim verilecek. Beceri eğitimlerinin ardından, SADA Kadın Kooperatifi en az üç katma değerli tekstil ürünü tasarlayacak. Kooperatif tasarlanan ürünlerden en az 4 bin 200 adet tekstil ürünü üretecek ve üretilen ürünler 66°North’un mağazaları, web sitesi ve BM Kadın Birimi İzlanda Ulusal Komitesi’nin internet mağazasında satışa sunulacak. Kooperatif tarafından üretilen ürünlerin dünya çapında en az 300 bin kişiye ulaşması hedefleniyor.

Onlar üretecek dünya giyecek

‘Harika işler yapıyorlar’

SADA’nın kadınlarıyla birlikte ürünleri geliştiren 66°North’ta tasarımcı olan Sæunn Thordardottir, “Projeye katılan kadınlarla çalışmak harika ve inanılmaz şeyler yapıyorlar. Gaziantep’in sunduğu kumaşlar çok güzel, dokular ve renklerle çok fazla fırsat görüyorum” dedi. BM Kadın Birimi İzlanda Milli Komitesi Başkanı Stella Samuelsdottir de, “Bu çalışmaya kalbimizi, çabamızı ve zamanımızı koyduk, buna gerçekten inanıyoruz. Bu işbirliği, Sada Kadın Kooperatifi’nin sürdürülebilirliğini desteklemeyi amaçlıyor” diye konuştu.