Gündem ‘Online diyetler ne kadar güvenilir?’

‘Online diyetler ne kadar güvenilir?’

28.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Artan online diyet listelerinin güvenirliğine dikkat çeken diyetisyen Tezcan, hasta bilgilerinin sosyal medyada paylaşılmasının da etik olmadığını söyledi.

‘Online diyetler ne kadar güvenilir’

Gülden Çoktan - Pandemiyle birlikte sosyal medya ortamlarında çok sayıda diyetisyen tarafından çeşit çeşit online diyet listeleri paylaşılıyor. Peki, bu listeler ne kadar güvenilir ve sağlıklı. Diyetisyenlerin, hastalarına ait bilgileri paylaşmaları ne kadar etik? Milliyet’e konuşan Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Diyetisyen Burcu Dikmen Tezcan, "Ne yazık ki ülkemizde “online diyet” böyle çalışmamaktadır. Bu nedenle hazırlanan beslenme programlarının güvenilirliliği tartışılır.” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık hata affetmez

Diyetisyenlerin, danışanlarına ait bilgileri sosyal medya mecralarında paylaşmalarının hasta mahremiyeti açışından doğru olmadığını belirten Tezcan, “Diyetisyenler sosyal medya üzerinden danışanları ile yaptıkları görüşmelerini, ölçüm kayıtlarının veya öncesi-sonrası paylaşımları yapmaktadır. Ancak bu yöntemler hasta mahremiyeti açısından doğru değildir. Sağlıkta hata affetmez. Diyetisyen danışanından hizmet karşılığında bir ödeme almaktadır. Buna göre; bireyin kan bulguları, çocuk veya ergen, ileri yaş grubu olması, menapoz, kanser, kronik hastalıklar, hamilelik veya emzirme gibi özel durumunun olması, fiziksel aktivite veya engelli olma, cinsiyet faktörü gibi durumlar bireylerin alması gereken günlük enerji, protein, vitamin-mineral ihtiyaçları büyük farklar göstermektedir. Bu nedenle kişiye özel hazırlanmış bir beslenme planı ile birlikte davranış değişikliğinin kazandırılması için danışana özel bir zaman aralığı içinde yüz yüze olacak şekilde randevu oluşturulmalı ve ölçümleri, kan bulguları incelenerek, nasıl beslenmesi gerektiği anlatılmalıdır. Telefondaki uygulama üzerinden kişilerin tükettiği besinlerin tabağının takibi olmamalıdır” şeklinde konuştu.