Gündem Orman kebabı nasıl yapılır?

Orman kebabı nasıl yapılır?

29.04.2018 - 17:44 | Son Güncellenme:

Türk mutfağında neredeyse her gün yesek hiç bıkmayacağımız öyle lezzetler vardır ki modası hiçbir zaman geçmez,  kaç yıldır yapılır hiç kimse bilmez. Günümüzde aşçıların yeni trendi farklı lezzetleri bir araya getirmek olsa da tadından ve tarifinden hiçbir değişiklik olmadan  geçmişten günümüze kadar gelen lezzetlere de mutfağımızda yer vermek gerekir.

Orman kebabı nasıl yapılır

Özellikle yaz mevsiminde sebze ağırlıklı beslenmemiz gerekliyken hem et yemekleri hem de sebze yemekleri kategorisinde yer alan Orman kebabı yaz aylarında akşam yemeklerimizin ana yemekleri arasında yer alması gereken doyurucu lezzetlerden biridir. Osmanlı mutfağının aşçılarından çıkan ve Bolu mutfağına özgü bir yemek olan orman kebabının et yemeklerinin diğer türlerine göre tek farkı içinde bol bezelye barındırıyor olmasıdır. İsmini nereden aldığına dair ayrıntılı bir bilgi olmasa da neredeyse her evde bulunan malzemeler ile kolayca yapılabilen ve severek tüketilen doyurucu ve sağlıklı yemeklerden biridir.

Haberin Devamı

Orman kebabının malzemeleri

Orman kebabının malzemeleri kişi sayısına uygun olarak ayarlanmalıdır. İşte malzemeler;

500 gr yağsız kuşbaşı kuzu eti

· 1 adet büyük boy kuru soğan

· 2 su bardağı bezelye

· 2 adet orta boy patates

· 2 adet orta boy havuç

· 3 adet orta boy domates

· 1 yemek kaşığı karışık domates ve biber salçası

· Yeteri kadar tuz

· 1 tane defne yaprağı

· 1 çay kaşığı karabiber,

· 1 çorba kaşığı un

· 2 yemek kaşığı zeytinyağı

· 1 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı

Orman kebabının yapılışı

Ağzınıza layık bir yemek ortaya çıkarmak istiyorsanız bu yazıda dikkat etmeniz gerekenler orman kebabının püf noktası ve malzeme listesidir. Bu yemekte işin püf noktası malzemelerinin eksiksiz olmasıdır. Orman kebabının yapılış aşamaları şöyledir; tencereye sıvı yağı ve tereyağı ilave edilip erimesi için ocağa konulur. Yağ eridikten sonra yemeklik doğranmış soğan eklenerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Bu sırada kuşbaşı etler una bulanarak soğanın içerisine ilave edilir ve suyunu çekene kavrulur. Küp eklinde doğranmış domatesler, patates ve havuçlar da tencereye ilave edilerek 5 dakika tencerede çevrilir. Sebzelerin içerisine bir yemek kaşığı salça da ilave edilerek kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Daha sonra 3 bardak sıcak su, bir adet fesleğen, karabiber ve tuz da ilave edilerek tencerenin ağzı kapatılır. Sebzeler ve etler iyice yumuşayıp birbirleri ile özleşinceye kadar pişirilir. Orman kebabının pişirme süresi yaklaşık 50 dakikadır ve piştikten sonra bir saat dinlendirilip pirinç pilavı eşliğinde servise sunulur.