Gündem Ormanlarda 10 bin personelle yılbaşı çamı nöbeti

Ormanlarda 10 bin personelle yılbaşı çamı nöbeti

22.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yılbaşına sayılı günler kala orman koruma muhafaza memurları çam ağaçlarını kaçak kesimden korumak için alarma geçti. Ormanlarda yaklaşık 10 bin personelle yılbaşı çamı nöbeti tutuluyor.

Ormanlarda 10 bin personelle yılbaşı çamı nöbeti

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, yılbaşı öncesinde kaçak çam ağacı kesimine karşı ormanlık bölgelerde önlemleri ve denetimleri sıklaştırdı. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, kaçak kesimlerin önlenmesi için tedbirleri sıklaşktırdıklarını söyledi. Kaçak çam ağacı kesimlerinin para kazanmaya yönelik olarak özellikle aralık ayında arttığını belirten Karacabey, “Bu kapsamda, 30 adet orman bölge müdürlüklerinde kurulu 2 bin 186 toplu koruma ve 17 hassas alan koruma ekibinde görevli 2 bin 141 orman işletme şefi ve 7 bin 239 orman muhafaza memuru ormanların korunması için görevlendirildi. 24 saat koruma görevi yapılıyor” diye konuştu. Karacabey, kaçak kesime ilişkin ihbarların en çok İstanbul, Antalya, Sakarya, Bursa gibi nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerden geldiği bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Karacabey, ağaç kesenlere verilen cezalara ilişkin ise, “Ormanlarda kaçak kesim yapanlar, kökünden sökenler veya hayatiyetini sona erdirecek şekilde boğanlar, ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır” dedi. Ağacın yaşı, fidan olup olmadığı, kesme fillerinde kullanılan araç, gereçlerin türüne göre cezaların arttığını da söyleyen Karacabey, “Vatandaşlarımız yeni yıla ağaç keserek değil, fidan dikerek girmeli. Ormanlar hepimizin, hep birlikte korumalıyız” uyarısında bulundu.

2 metre çam 3 bin lira

Vatandaşlar, yeni yıl öncesi plastik çamlar kadar gerçek çamlara da yoğun ilgi gösterirken birçok e ticaret platformunda da canlı yılbaşı ağacı satışı yapılıyor. Buna göre bu platformlarda 2 metre ve üzeri yılbaşı ağacı 3 bin liradan tüketiciye satılırken, ladin bin 100 liradan, göknar bin liradan, mini konik ladin 450 liradan, orta boy mazı ise 420 liradan satışa sunuluyor. Plastik yılbaşı ağacı ise 50 cm ile 180 cm aralığında satışa sunulurken fiyatları 100-1500 TL arasında değişiyor.