Gündem Otizmde 240 kat artış

Otizmde 240 kat artış

02.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 5 yıl önce başlatılan otizm tarama programıyla 2 milyon çocuğa ulaşıldığını belirterek, dünyada otizm görülme sıklığının 240 kat arttığını söyledi.

Otizmde 240 kat artış

Bugün Dünya Otizm Farkındalık Ayı ve Günü. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk 3 yılında iletişim sorunları ile baş gösteren, gelişimsel bir farklılık olan otizm 1985'te her 2500 çocuktan 1'ine görülürken, bugün doğan her 44 çocuktan 1'i teşhis edilmekte. Otizmin günümüzde bilinen tek çaresi erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitim. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50 alabildiğini ortaya koyuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Otizm Farkındalık Günü Sempozyumu" açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'deki son verileri ve çalışmaları paylaştı. Sempozyuma çevrimiçi katılan Koca, son 20 yılda otizmin dünyada görülme sıklığının 240 kat arttığını ve bu artışın yapılacak hizmetlerin önemini ortaya koyduğunu söyledi. Koca, bu alanda Türkiye'de uzun yıllar hizmet edecek altyapı projelerine ihtiyaç olduğunu, sorun tespit ettikleri 17 farklı alanda titiz çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Koca şöyle devam etti:

Haberin Devamı

2 milyon çocuğa ulaşıldı

"Otizmin olumlu gidişine katkı sağlayan en önemli iki etken olan erken fark edilme ve etkin erken müdahaleden ilki konusunda önemli bir mesafe kat ettik. Gururla belirtmeliyiz ki; yaklaşık 5 yıl önce başlattığımız otizm tarama programıyla 2 milyon çocuğumuza ulaştık. Aile hekimlerimiz, saha koordinatörlerimiz ve çocuk ergen ruh sağlığı uzmanlarımız program başarı ile uygulanmaya devam ediyor. Yeni hedefimiz, erken müdahale konusunda da nitelikli bir hizmet seviyesine ulaşmaktır. 2022’de bu amaçla yeni çalışmalar başlatacağız"