Gündem Özel çocuklar için ‘beslenme projesi’

Özel çocuklar için ‘beslenme projesi’

23.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Serabral Palsili çocuklar için özel bir proje hayata geçiriliyor. İlk etapta 30 çocuğun büyüme ve gelişmeleri değerlendirilerek, beslenme tedavilerine başlanacak.

Özel çocuklar için ‘beslenme projesi’

MERT İNAN İstanbul

Haberin Devamı

Türkiye’de her yıl 6 binden fazla bebeğe beynin hasar görmesiyle oluşan Serabral Palsi tanısı konuluyor. Hastalık, hareket bozukluğu ile birlikte görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi sorunlara yol açarken, Serebral Pallsili 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor.

Beslenmeden olmaz


Erken tanı ve tedavinin yanı sıra ömür boyu özel eğitim ve rehabilitasyon ise Serabral Palsili çocukların gelişimine büyük katkı sunuyor.
Binlerce ailenin yaşımını derinden etkileyen hastalığa karşı Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı bünyesindeki rehabilitasyon ve eğitim süreci aralıksız devam ederken, Serabral Palsili çocuklar için özel bir beslenme projesinin hayata geçirilececeği duyuruldu.

“Serebral Palsi’de Enerji Dolu Bir Adım-Beslenmeden Olmaz” adı verilen projede, ilk etapta 30 çocuğun büyüme ve gelişmeleri değerlendirilerek, beslenme tedavilerine başlanacak. Proje kapsamında, diyetisyen değerlendirmesi, fizyoterapi, yutma terapisi ve gastroenteroloji değerlendirmesini kapsayan bütüncül tedavi ile 30 çocuğun büyüme ve gelişmeleri değerlendirilerek beslenme tedavilerine başlanacak. Her çocuğa özel olarak planlanacak tedaviler ile Serebral Palsili çocukların doğru bir duruşa sahip olmasına ve oral motor fonksiyonlarının gelişmesine bağlı olarak, beslenme durumlarının iyileşmesine katkı sağlanacak.

Sağlıklı beslenme


Serebral Palsi tanısı alan çocukların daha çok nörolojik sorunlarına odaklanıldığı için beslenmenin gözden kaçabildiğini aktaran Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı- Cerebral Palsy Türkiye Genel Direktörü Nigar Evgin, şunları söyledi: “Bunun en büyük sebeplerinden biri, beslenme ile ilgili uzman yönlendirmelerinin yetersiz oluşu. Halbuki tedavinin başarılı olabilmesi için, bu çocukların sağlıklı beslenmesi çok kritik. Bu soruna çözüm bulmak amacıyla Nutricia Türkiye iş birliği yaparak bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Beslenmenin önemine dikkat çekmeyi, ailelerin farkındalığını geliştirmeyi ve önümüzdeki süreçte daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.”