Gündem Özel okullar öğretmen bulma telaşında

Özel okullar öğretmen bulma telaşında

03.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ortaokullarda ders çizelgelerinde değişikliğe giderek din derslerinin sayısını artırdı.

Özel okullar öğretmen bulma telaşında

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Ağustos 2023 tarihli MEB Tebliğler Dergisi’nde yer alan ders çizelgelerine göre öğrenciler, ortaokulda her kademede 2’şer saat aldıkları din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin yanı sıra “Din, Ahlak ve Değer” grubunda yer alan seçmeli derslerden en az birini daha her yıl haftada 2 saat almak zorundalar. Ortaokul öğrencileri bu durumda her kademede haftada dört saat din dersi almış olacaklar. 

Haberin Devamı

‘Herkes planını yaptı’

Okulların açılmasına sayılı günler kala MEB’in böyle bir uygulamaya gitmesi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni ihtiyacını artırdı. Türkiye’de bu alanda 48 bin civarında öğretmen bulunuyor. Din derslerinin sayısının artmasıyla okullardaki mevcut öğretmenlerin yeterli olmayacağı öngörülüyor. Özellikle din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni sınırlı sayıda olan özel okullar, zor durumda kalarak öğretmen arayışına başladı. Bu konuda Milliyet’e konuşan bir özel okul müdürü, MEB’in okullara sormadan böyle bir uygulamayı hayata geçirdiğine dikkat çekti. Ortaokullarda din derslerinin dört saate çıkarılarak fen bilgisi dersiyle eşitlendiğini kaydeden müdür, “Bu durum özellikle özel okullarda öğretmen açığını ortaya çıkarıyor. Özel okulların bu saatten sonra öğretmen bulması imkânsız. Herkes planını, programını yaptı. Şu anda okulumuz açık. Pazartesi dersler başlıyor. Şimdi ben öğretmeni nereden bulacağım? Bir de 100 kişiyle görüşüyorsunuz bir öğretmen alıyorsunuz. Öğretmen bulmak o kadar basit bir iş değil” dedi.

Haberin Devamı

‘Özellerde maliyet fazla’

Öğretmen ihtiyacının yanı sıra MEB’in yeni uygulamasıyla bütçe ve planların değiştiğini dile getiren müdür, “Durup dururken 15 sınıflı bir okula 2 öğretmen daha almak zorunda kalacağım. Her öğretmenin maliyeti devlet okullarına göre özel okullarda daha fazla. En düşük öğretmen maaşı 22 bin 458 TL. Bunun devlete maaliyeti 24 bin 826 TL. Özel okullarda ise aynı maaş için toplam maaliyet 34 bin 689 TL’ye çıkıyor. Esas yara bu. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni bulmak zor ve personel giderleri çok fazla” diye konuştu.