Gündem Özgürlük kasabası Woodstock 50 yaşında

Özgürlük kasabası Woodstock 50 yaşında

02.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bundan yarım asır önce 16, 17 ve 18 Ağustos 1969’da dünyanın en önemli müzik etkinliklerinden biri hayata geçirildi: Woodstock! En büyük amacı aktivizm olan ve 68 ruhuyla doğan bu festival sosyal değişimin de bir parçasıydı

Özgürlük kasabası Woodstock  50 yaşında

68 kuşağının altın çağını yaşadığı ve Vietnam savaşının devam ettiği günlerde New York’un kırsalında yapılan bu festivalin ilkinde Joan Baez’den Santana’ya, Janis Joplin’den The Who’ya, Jefferson Airplane’den Joe Cocker’a bir çok isim konser vermiş ve Jimi Hendrix de kapanışı yapmıştı. Barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik meselelerine vurgu yapılıyordu bu festivalde.

Haberin Devamı

Henüz 24 yaşında, genç bir menajer olan Michael Lang’in birçok rock starının yaşadığı Woodstock kasabasına bir stüdyo kurma hayali ile başlayan ancak daha sonra boyut değiştirerek festivale dönüşen etkinlik için kasabada bir arazi kiralamak gerekiyordu. Genç menajer Lang, araziyi kiraladı ve her şey yolunda giderken belediye meclisi arıza çıkardı. Festivalin başlamasına iki ay kala, haziran ayında bütün izinleri iptal etti. Fakat bu durum rüzgarı tersine estirdi, Woodstock haberleri manşetlerden inmek bilmedi ve etkinlik daha fazla insan tarafından bininir hale geldi. Ancak bu sırada yapımcıların eli kolu bağlanmıştı. Ortada bir festival vardı ama arsa yoktu. Tam bu sırada Woodstock kasabasında yaşayan Yahudi bir aile imdada yetişti. Yüzlerce insanın bilet aldığı ve kamp kuracağı etkinliğin kendi arazilerinde gerçekleştirilmesine izin veren çiftçinin adı ise Max Yasgur’du. Sonradan Joni Mitchell’ın şarkı yazdığı ve hatta çocuk kitabı olarak basılacak ‘Max Said Yes! The Woodstock Story’ (Max Evet Dedi! Woodstock’ın Tarihi) de Woodstock tarihine bu müzikseverin adını altın harflerle ekletiyordu.

Haberin Devamı

Özgürlük kasabası Woodstock  50 yaşında

Korumalar hippiler

Üç günlük kamplı festivalin afişleri günler öncesinden basıldığı için bir çiftlikte gerçekleşeceğinin not düşülmesi mümkün olamamıştı. Festival afişine alternatif olarak başka afişler de tasarlandı. Festival yaklaşırken zamanın solcu partisi Yippiler, festival alanını kurma ve ‘hippi korumalar’ olma görevini üstlendi. 15 Ağustos 1969 günü gelip çattığında ise festival alanı dolup taşmaya başladı. 50 bin kişinin beklendiği Woodstock’a gelenlerin sayısı 150 bine ulaştı. Giriş biletlerinin 18 dolardan satıldığı etkinlik için kapıda 35 kilometreyi bulan kuyruk oluşmuştu. Ancak bu kuyruğa rağmen kimseler kapıdan dönmedi. Beklenenden fazla insana bilet kesmenin mümkün olmadığını anlayan Michel Lang, çitlerin kaldırılmasını ve hiç kimseden para alınmamasını talimat verdi. Bunun ardından konsere gelen ve kamp kuranların sayısı 500 bine ulaştı ve Woodstock bir özgürlük kasabasına dönüştü.

Haberin Devamı

Yarım asır kutlanacak

Woodstock, 50’nci yılında The Bethel Woods Music and Culture Festival adıyla kutlanacak. Woodstock ruhu ve festivalin yarım asrı, tıpkı 1969’da olduğu gibi büyük bir organizasyonla günümüzde yaşatılacak. Michael Lang’in Rolling Stone dergisine yaptığı açıklamaya göre, festival bu yıl ağustos ayında, ilk festivalle aynı tarihlerde yapılacak. Orijinal Woodstock’ta yer alan efsane müzisyen ve gruplar da bu yılki festivalde hatırlanacak. Ve bu festivalde sadece rock müzik yapılmayacak, sahnede pop ve hip-hop da kendine yer bulacak.