Gündem Paketli gıdalar için trafik ışığı modeli

Paketli gıdalar için trafik ışığı modeli

01.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İrlanda Kalp Vakfı’ndan ilham alınan kampanyada, 1.5 gramdan fazla tuz ile 22.5 gramdan daha fazla şeker bulunan gıdalara kırmızı, 100 gramında 0.3 gramdan daha az tuz ile 5 gramdan daha az şeker bulunan paketli gıdalara ise sağlıklı miktarı işaret eden yeşil uyarı yer alacak

Paketli gıdalar için trafik ışığı modeli

Türk Böbrek Vakfı, gıdalardaki şeker ve tuz oranına dikkat çekmek amacıyla ilginç bir kampanyanın startını verdi. İrlanda Kalp Vakfı’ndan ilham alınan kampanya kapsamında, ‘Trafik Işıkları Modeli’ ile yiyecek içeceklerdeki şeker ve tuz düzeylerine dikkat çekilecek.

Haberin Devamı

Kırmızı uyarı yüzde 1.5

Kampanya kapsamında her 100 gramında 1.5 gramdan daha fazla tuz ile 22.5 gramdan daha fazla şeker bulunan gıdalara kırmızı uyarı konulması, 100 gramında 0.3 gramdan daha az tuz ile 5 gramdan daha az şeker bulunan paketli gıdalara ise sağlıklı miktarı işaret eden yeşil uyarı yeralması planlanıyor.

Projenin tanıtım ve ilk uygulaması dün İBB sosyal tesisleri trafik eğitim parkurunda gerçekleştirildi. Etkinlikte tuz ve şeker miktarları uygun olmayan ve dikkatli tüketilmesi gereken ürünler trafik ışıkları ile uygulamalı olarak gösterildi.

3 milyon obez

Proje hakkında bilgi veren Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ise, “Yoğun olarak tüketilmeye başlanan ambalajlı yiyecek ve içecek içeriklerinin daha kolay anlaşılır olması ve kişilerde farkındalık yaratılması adına harekete geçtik. Söz konusu proje etiketlerde özellikle tuz ve şeker miktarının ‘trafik ışıklar modeli’ ile belirtilmesini, fazlasının kırmızı, ortasının sarı ve azının yeşil olacak şekilde işaretlenmesini hedefliyor. Türkiye’de 3 milyondan fazla obez var ve bunun 1,8 milyondan fazlası 0-18 yaş aralığında. Bu sebeple söz konusu projemizi paketli yiyecek ve içeceklerden en çok etkilenen grup olan çocuklarla birlikte yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Proje için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na çeşitli ülkelerden örnekler göndererek önerilerde bulunduklarını belirten Erk, “Yetkililer bu yönde çalışmalar başlattılar. Biz bu proje ile değerli Bakanlığımıza destek oluyoruz ve umuyoruz ki söz konusu gıdaları üreten firmalar da gerekli duyarlılığı göstererek ambalajlarında bir an önce bu etiketleme sistemine geçeceklerdir” diye konuştu.

Paketli gıdalar için trafik ışığı modeli

Projenin tanıtımı ve ilk uygulaması Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Timur Tuğral, Sporcu Hasan Yalnızoğlu ve Murat Kölük İlköğretim Okulu öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. “Geç, Dikkat Et ve Dur İle Trafik Işıkları Modeli” projesinin tanıtım etkinliğine katılan çocuklar, trafik ışıklarının renkleriyle hazır gıdalarda bulunması gereken tuz ve şeker miktarına dikkat çekti.