Gündem Pandemi gölgesinde 1 Mayıs kutlaması

Pandemi gölgesinde 1 Mayıs kutlaması

02.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu yıl da pandemi koşullarında kutlandı. Yasaklara rağmen Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen kişilere polis tarafından müdahale edildi. Toplam 244 kişi gözaltına alındı...

Pandemi gölgesinde 1 Mayıs kutlaması

Gökhan Kam -  Koronavirüs salgını kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu yıl da pandemi koşullarında kutlandı.

Haberin Devamı

Kutlamalar öncesinde Taksim ve civarında yoğun güvenlik önlemi alındı. Taksim Meydanı, Gezi Parkı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yollar da bariyerlerle yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Güvenlik önlemleri kapsamında polis helikopteri de meydan ve çevresinde uçuş gerçekleştirdi. Meydanda atlı ve köpekli polisler de hazır bulundu. Bölge K-9 bomba arama köpekleri tarafından kontrol edilirken Yenikapı-Hacıosman metro istasyonunun Taksim, Şişhane ve Osmanbey istasyonları da kapatıldı.

Sendikalara kısıtlı izin

Taksim’deki 1 Mayıs kutlamaları kapsamında sendikaların kısıtlı katılımıyla Kazancı Yokuşu’na ve Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasına izin verildi. Sabahın erken saatlerinde ilk olarak Hak İş, flamalarıyla meydana yürüyerek Kazancı Yokuşu’na karanfil, Atatürk Anıtı’nın önüne ise çelenk bıraktı.

Haberin Devamı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve TMMOB Mimarlar Odası gibi çok sayıda sendikanın temsilcileri de farklı saatlerde Kazancı Yokuşu’na geldi. Sendika üyeleri, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda yaşanan olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. Aralarında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TİP milletvekilleri Barış Atay ve Ahmet Şık’ın da bulunduğu grup daha sonra Gümüşsuyu Caddesi’nden Taksim Meydanı’na doğru 1 Mayıs Marşı eşliğinde yürüdü. Kortej, “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşte 1 Mayıs alanlardayız” sloganları atarak Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. Burada bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu yıl da 1 Mayıs’ın bir kez daha pandeminin ve salgının oluşturduğu koşullarda kutlandığını hatırlatarak, “Bugün binlerce kilometre ötede dünyanın dört bir tarafında yüzünü hiç görmediğimiz, hiç görmeyeceğimiz sınıf kardeşlerimizle umudumuzu gelecek dünya güçlerimizi mücadelemizi ve coşkumuzu bütünleştirdiğimiz gün. Evet, bugün bir Mayıs. Bugün senenin 365 günü çalışan işçi sınıfının kendi talepleriyle alanlarda, meydanlarda olduğu gün. Hepimizin bir Mayıs’ı kutlu olsun” dedi.

Haberin Devamı

Pandemi gölgesinde 1 Mayıs kutlaması

ÜNAL ÇAM Milliyet

244 kişi gözaltına alındı

Sabah saatlerinden itibaren çok sayıda grup Taksim Meydanı’na çıkmaya çalıştı. Mecidiyeköy Meydanı’na gelen gruplar ara sokakları kullanarak Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Bölgede önlem alan polis ekipleri, tam kapanma tedbirleri kapsamında yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti. Uyarılara rağmen yürüyeceklerini söyleyen ve polise direnen gruba yapılan müdahalede, gruptaki bazı kişiler gözaltına alındı. Yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan tam kapanma ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet nedeniyle gözaltına alındıkları öğrenilen şüpheliler, Vatan Caddesi’ndeki Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Öte yandan Dolmabahçe’den Taksim Meydanı’na doğru ellerinde pankart ve dövizlerle slogan atarak ilerleyen Umut-Sen’e bağlı bir grup, İnönü Caddesi üzerinde bölgede güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri tarafından durduruldu. Grubun ilerlemesine izin vermeyen ekipler, yürümeye devam etmek isteyenlere biber gazı kullanarak müdahale etti. Polis ekipleri, gruptaki 14 kişiyi gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Şişli Harbiye Cumhuriyet Caddesi’nde bir araya gelen bir grup da, Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Eyleme HDP Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı. Polis gruba müdahale ederek gözaltına aldı.

Tarlabaşı’nda sloganlar eşliğinde toplanan bir grup ise, Galatasaray Meydanı’na doğru yürümek istedi. Polis bariyerlerini devirerek Galatasaray Meydanı girişine gelen gruba polis müdahale ederek gözaltına aldı. Beyoğlu Gönül Sokak’tan İstiklal Caddesi’ne çıkan ve pankart açmaya çalışan Devrimci Gençlik Derneği üyesi 10 kişiye de müdahale eden polis göstericilere ters kelepçe takarak gözaltına aldı.

İstanbul Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İl ve ilçe Hıfzıssıhha Meclislerince alınan sokağa çıkma kısıtlaması ve tam kapanma tedbirlerini ihlal ederek izin verilen Sendikalar dışında ve Taksim Meydanı’na çıkmak için toplanan şahıslar hakkında Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca idari işlem yapılmıştır. Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak toplantı ve gösteri yapmak amacıyla toplanan, güvenlik güçlerimizce yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 244 şahıs gözaltına alınmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır.”

Haberin Devamı

Basın mensuplarına genelge engellemesi

Eylemcilere müdahale sırasında bazı polis memurları, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesini gerekçe göstererek basın mensuplarını engellemeye çalıştı.