Gündem Pandemi kadının yükünü artırdı

Pandemi kadının yükünü artırdı

08.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi

Pandemi kadının yükünü artırdı

Yorgun, bıkkın olan kadınların iş yükü erkekten fazla

Haberin Devamı

Bugün Dünya Kadınlar Günü; kadınların tüm haklarını eksiksiz elde edecekleri, kadın emeğinin eşit değere kavuştuğu bir gelecek olması umuduyla tüm kadınların 8 Mart’ını kutlamak isterim.

Biliyorsunuz salgının toplum üzerindeki etkilerini düzenli olarak takip ediyoruz, yaşanan felaketin kadınlar üzerindeki etkisine eğildiğimizde ise çok daha zorlu bir tablo görüyoruz.

Kadınlar salgın süreci içinde çok büyük yük altında kalmış durumdalar. Ülkemizde kendini yorgun, bıkkın hisseden kadınların oranı erkeklere kıyasla 1.5 kat fazla. Çalışanlar bazında baktığımızda işe ayrılan sürenin arttığını belirtenlerde kadın-erkek oranları birbirine yakın. Ancak kadınlar işlerine en az erkekler kadar daha fazla zaman ayırmak durumunda kalırken bir yandan da ev işlerine, yemek yapmaya ve çocuğa daha fazla zaman ayırmak zorunda kalıyorlar. Ev işlerine, yemek yapmaya ayırdığı sürenin arttığını belirten kadınların oranı da erkeklere kıyasla yine 1.5 kat fazla.

Haberin Devamı

Bu tablonun sadece ülkemiz için geçerli olduğunu düşünmeyelim. 28 ülkede gerçekleştirdiğimiz araştırma sonuçlarına göre Kovid-19 salgını nedeni ile bu ülkelerde de kadınların yaşamı erkeklere kıyasla çok daha olumsuz etkilenmiş halde. Çocuk bakım sorumluluğu, iş-hayat dengesi, iş güvencesi gibi konularda kadınlar erkeklere kıyasla çok daha negatif etkilendiklerini belirtiyorlar.

İşin can sıkıcı tarafı ise salgın sonrasında kadın ve erkeğin daha eşit olacağına dair inanç da yok.

Ülkeler ortalamasında salgın sonrasına dair olarak öne çıkan beklentiler uzaktan/esnek çalışma düzeni ve elbette şiddete/tacize maruz kalan kadınlara daha fazla destek. Özellikle şiddet mağdurlarına destek konusunda Türkiye’deki beklenti diğer ülkelere nazaran çok daha yüksek.

Kadına şiddetin son bulması, kadının bağımsız bir birey olmasına olanak sağlanması, kadını ve çocuğu koruyucu yasal düzenlemelerin mevcut olması ve şiddet uygulayanların tamamının amasız, fakatsız en ağır şekilde cezalandırılması ile mümkün. Kadına şiddetin yeni örneklerinin medyada yer bulduğu bir hafta sonunu yaşadık, bu konjonktürde ülkemizdeki kadınların bu beklentisi çok daha anlamlı geliyor.

Haberin Devamı

Kadınlar, erkeklere kıyasla daha fazla yorgun, üzgün ve bıkkın

Soru: Son günlerde kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Lütfen gün boyunca en yoğun yaşadığınızı duyguyu ve diğer duyguları aşağıdaki listeye bakarak seçiniz.

Toplumun ruh halini daha çok “olumsuz” olarak tanımlanabilecek duygular oluşturuyor. Bu durum hem kadın hem erkekler için geçerli olmakla birlikte gün içinde yorgun, bıkkın ve üzgün hissettiğini söyleyen kadınların oranı erkeklere kıyasla daha yüksek.

Pandemi kadının yükünü artırdı

Salgın kadınların ev içi ve çocuk bakımı sorumluluklarını daha da artırmış

Soru: Salgın öncesi dönemle kıyasladığınızda, son zamanlarda aşağıdaki konularda hayatınızda bir değişim oldu mu yoksa aynı mı kaldı?

Salgında hem kadınların hem de erkeklerin hane içi sorumluluklara ve çocuklara ayırdıkları süre artmış. Ancak ülkemizde ev işlerinde ve çocuk bakımında ana sorumluluk zaten kadınlar da olduğu için kadınların salgın döneminde daha da ağır yük altına girdiklerini söylemek mümkün.

Haberin Devamı

Pandemi kadının yükünü artırdı

Salgın sona erdiğinde kadınların erkeklerle daha eşit olacağına dair bir beklenti yok

Soru: Türkiye’de önümüzdeki yıl koronavirüs salgını sona erdiğinde, kadınların erkeklerle daha eşit hale geleceğini mi, kadınların erkeklerden daha az eşit olacağını mı yoksa salgından önceki gibi mi olacağını düşünüyorsunuz?

Türkiye’de dünya ortalamasına benzer şekilde, salgın sona erdikten sonra kadın-erkek eşitliğinin salgın öncesi haline döneceğini düşünenlerin oranı daha yüksek (%41). Diğer bir ifadeyle, daha eşitlikçi bir yakın gelecek beklentisi yok.

Pandemi kadının yükünü artırdı

Hemen hemen her konuda kadınlar pandemi döneminde erkeklere göre daha fazla zorlanıyor

Soru: Kovid-19 salgını nedeniyle aşağıda yazılı olan durumları yaşayıp yaşamadığınızı belirtir misiniz? (% büyük ölçüde/kısmen) - (çalışanlar)

Kadınlar Kovid-19 salgını nedeniyle iş güvenlikleri konusunda endişeliler ve işteki rutinlerin ve organizasyondaki değişikliklerden dolayı stres yaşıyorlar. Hemen hemen her konuda kadınlar pandemi döneminde erkeklere göre daha fazla zorlanıyor.

Haberin Devamı

Pandemi kadının yükünü artırdı

Kadına yönelik şiddet, salgın sonrası dönemde Türkiye’de iyileştirilmesi gereken en öncelikli sorun

Soru: Türkiye’de koronavirüs salgınından sonra uygulanacak iyileşme/kalkınma programında kadınların karşılaştığı hangi sorunlara öncelikli odaklanılmalıdır? Lütfen 4 veya 5 öncelik konusu belirtiniz.

Şiddet ve istismara maruz kalan kadın ve kız çocuklarına daha fazla destek (Türkiye %56) ve daha esnek çalışma uygulamaları (Türkiye %41) öncelik verilmesi gereken programlar olarak görülmektedir.

Pandemi kadının yükünü artırdı