Gündem ‘Patlat’ diyen ‘Hacı’ YPG elebaşı çıktı

‘Patlat’ diyen ‘Hacı’ YPG elebaşı çıktı

19.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstiklal Caddesi’ni kana bulayan Ahlam Albashir’e, “Bombayı patlat” diye talimat veren “Hacı” kod adlı teröristin YPG’nin Suriye’deki sözde yöneticilerinden Hasan Şerif olduğu ortaya çıktı. YPG elebaşı, bombacıyı Suriye’den yönlendirdi.

Ferit Zengin - Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin ölümü, 81 kişinin de yaralanmasına yol açan bombalı saldırıyı düzenleyen PKK/YPG’li Ahlam Albashir’i evine alan ve konfeksiyon atölyesinde iş veren Ferhat Habeş’in ifadeleri, yeni ayrıntıları ortaya çıkardı. Ferhat Habeş, Abashir’le birlikte tutuklanan 17 zanlı arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

SURİYE’DEN ARADI

Ahlam Albashir ve “Bilal” kod adlı Ahmet Hassan, terör örgütü PKK/YPG tarafından temmuz ayında Türkiye’ye gönderildikten sonra Ferhat Habeş’e, Suriye’den bir telefon geldi. Habeş, ifadesinde şunları anlattı: “Suriye’den komşu köylüm olan Hasan Şerif geçtiğimiz temmuz ayı sonlarında beni arayıp ‘Sana evli bir çift gönderiyorum, kendileriyle ilgilen’ dedi. Ben de Hassan ve Albashir’i konfeksiyonda işe alıp bir süre evimde barındırdım. Ama amaçlarının bomba patlatmak olduğunu bilmiyordum.”

Habeş’in ifadesinde sözünü ettiği Hasan Şerif’in, Ahlam Albashir’e, “Bombayı patlat” diye talimat veren “Hacı” kod adlı terörist olduğu anlaşıldı. Terör örgütü PKK/YPG’nin elebaşlarından olan “Hacı” kod adlı Şerif’in, Albashir’i Suriye’den yönlendirdiği belirlendi.

Haberin Devamı

BİR KARDEŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞ

İstiklal bomcasına ev ve iş sağlayan Ferhat Habeş’in bir kardeşinin hâlâ terör örgütü YPG’de yer aldığı, bir kardeşinin de terör örgütünün üst düzey isimlerinden olduğu ve TSK tarafından geçtiğimiz aylarda etkisiz hale getirildiği tespit edildi.

PATLAYICIYLA İLGİLİ BULGULAR

Patlayıcının içinde olta ucuna takılan kurşunlar, çivi ve demir parçaları ile güçlendirildiği belirtildi. Patlamanın olduğu alandan toplanan bulgulara ilişkin fotoğraflar basına verildi

‘Patlat’ diyen ‘Hacı’ YPG elebaşı çıktı

Öte yandan “teröristin bombanın başında neden 40 dakika beklediği” sorusu da yanıt buldu.

Ahlam Albashir’in, “Hacı’dan gelecek ‘ayrıl’ talimatını bekledim. Bana olay öncesinde ve araçtan inerken ‘Hacı’dan gelecek ayrıl talimatı gelmeden bombanın başından ayrılma’ denildi. Ben de bekledim talimat gelince de ayrıldım” dediği öğrenildi. Albashir’in, örgüt tarafından Münbiç ve Kobani haricinde Lübnan’da da eğitildiği tespit edildi.

 

‘Patlat’ diyen ‘Hacı’ YPG elebaşı çıktı

İŞTE BOMBAYI HAZIRLAYAN TERÖRİST

Saldırının bir numaralı faili olan, bombayı hazırlayıp Albashir’e vererek patlama noktasına gönderen ve saldırıdan sonra Bulgaristan’a kaçırıldığı belirlenen Bilal Hassan’a ait ilk görüntülere ve yeni bilgilere de ulaşıldı. Terörist Hassan, Esenler’de bir sokakta başında şapka, elinde düzenek benzeri bir cisimle yürürken kameralara takıldı. Teröristi saldırıdan sonra kaçtığı Edirne’de karşılayan ve yurt dışına çıkmasını sağlayan Hüseyin Güneş isimli şahsın da yakalandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

TELEFONCUDA BULUŞTULAR

Saldırının firari faili Bilal Hassan ile Azez’de yakalanan Hüssam kod adlı teröristin buluştuğu da ortaya çıktı. İki teröristin patlamadan sonra bir telefoncuda buluştuğu, daha sonra dışarı çıkarak görüştüğü öğrenildi. O anların görüntüsü güvenlik kamerasına yansıdı.

‘Patlat’ diyen ‘Hacı’ YPG elebaşı çıktı

BOMBACI KEŞİFTE DE ‘GÜL’ KULLANMIŞ

Taksim’e 3 kez gittiğini söyleyen terörist Alham Albashir’in saldırıdan 9 gün önce, 4 Kasım 2022’de saat 17.30 sıralarında patlama noktasına yakın bir noktadan geçerken görüldüğü anların görüntülerine ulaşıldı. Görüntülerde üzerinde mavi bir kot pantolon olan Albashir’in bir elinde beyaz poşet, diğer elinde ise gül olduğu görülüyor.  22 Ekim’deki keşifte ise sık sık fotoğraf çektiği görülüyor.

Saldırı günü teröristlerin Taksim’e geliş anını gösteren görüntüler de ortaya çıktı. Görüntülerde Albashir’in içinde bomba bulunan çantayla Bilal Hassan ve Yasin El Korali tarafından 15.00 sıralarında Taksim meydanında araçtan indirildiği görülüyor. Albashir’in 15.20’de caddede bulunan makyaj malzemeleri satan bir mağazaya girip altı dakika kaldığı, alışveriş yaptıktan sonra 15.26’da mağazadan ayrılarak bombayı bıraktığı ve 41 dakika süreyle oturduğu beton saksılı banka doğru yöneliyor.

Haberin Devamı

‘Patlat’ diyen ‘Hacı’ YPG elebaşı çıktı

TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNLENDİREN SEVGİLİSİ ‘HAMEDOŞ’

2016’da Lübnan’a gönderildiğini söylediği son ifadesine rağmen emniyetteki ilk ifadesinde terör örgütüyle ilk temasının eski sevgilisi ile 2017’de başladığını söyleyen Albashir’in eski sevgilisinin kimliği de belirlendi. Bu kişinin PKK/YPG mensubu “Hamedoş” kod adlı Hamed El Ali olduğu ortaya çıktı. Kaynaklardan alınan bilgiye göre Hamed El Ali, Cerablus’taki terör örgütü birimleri içinde yer alıyor.

‘Patlat’ diyen ‘Hacı’ YPG elebaşı çıktı

 

EVLİLİK BELGESİ

Saldırıya ilişkin plan ve program yapıldığını gösteren en çarpıcı belge ise Suriye’den karı-koca görünümünde gönderilen Albashir ve Hassan için düzenlenen evlilik belgesi oldu. Albashir’in çantasından çıkan Arapça belgede terör örgütünün siyasi uzantısına ait soğuk mühür bulunuyor. Albashir’in ifadesinde, Hassan ile birlikte Ayn El Arap’tan (Kobani) ayrılırken örgüt mensuplarınca birisi ABD menşeli olmak üzere iki cep telefonu hattı, 400 TL para ile birlikte kendisine verildiğini ifade ettiği belgenin Türkiye’de olduğu gibi Suriye devleti nezdinde de resmiyeti olmayan bir yazı olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

 

KANLI SALDIRI SORUŞTURMASINDA 17 TUTUKLAMA

ELİF ALTIN İstanbul - Taksim saldırısı faili Ahlam Albashir’in de arasında bulunduğu 17 kişi tutuklandı. 3 şüpheli adli kontrolle serbest bırakıldı. Serbest bırakılan 29 şüphelinin ise sınır dışı edilmesine karar verildi. Tutuklama gerekçesinde, eylemin PKK/KCK/YPG bölücü terör örgütü tarafından ülkenin devlet, birlik ve bütünlüğünü bozma amacıyla planlandığı vurgulandı. Albashir’in, Ahmed Carkes, tarafından saklanmak üzere Esenler’deki bir eve götürüldüğü, bu kapsamda Carkes’in de Albashir ile birlikte hareket ettiği belirtildi. Gerekçede, Albashir’in Küçükçekmece’de evde Ammar Jarkas, Bakar Carkes, Hadir Carkes, Mahmud Haso, Muhammed Şiho, Zekeriya Muhammed Şemmuni, Hatice El Kurdi, ve Mesut Hesso ile birlikte yakalanmaları nedeniyle eyleme fiilen iştirak ettikleri, şüpheli Jarkas’ın olay sonrası Albashir’e kıyafetlerini değiştirmesi için ses kaydı attığı belirtildi.