Gündem Pi Günü 14 Mart'a damga vurdu! Pi Günü nedir?

Pi Günü 14 Mart'a damga vurdu! Pi Günü nedir?

14.03.2018 - 07:23 | Son Güncellenme:

Pi Günü için sürpriz Doodle... Önemli günler için sayfasında özel tasarımlar hazırlayan Google bugün, kullanıcılarını Pi Günü Doodle'ı ile karşıladı. Peki Pi Günü nedir?

Pi Günü 14 Marta damga vurdu Pi Günü nedir

Pi Günü Doodle oldu. Dünyaca ünlü arama motoru Google, bugün Pi Day'in 30. yıl dönümü için özel bir tasarım hazırladı. Tarayıcılarını açan kullanıcılar Pi Day Google'ı ile karşılaştı. Peki Pi Day nedir?

Haberin Devamı

Pİ DAY NE ZAMAN?

Dünyada 14 Mart, tarihin 3,14 sayısına benzemesinden dolayı Pi Günü olarak kutlanmaktadır. Pi Günü, ünlü matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir. Pi günü Türkiye’de ilk defa 2007 yılında kutlanmıştır.

Pİ GÜNÜ NEDEN KUTLANIR?

Pi Günü temelde matematiğe dikkat çekmek amacıyla kutlanan bir gündür. Matematik sadece okullarda değil hayatımızın alanlarında da kullandığımız bir gerçektir.

Pİ'NİN KAÇ BASAMAĞINI BİLİYORSUNUZ?

Pi’nin rakamlarını belirleme birçok kişinin ilgisini çekmiştir günümüze kadar. Pi ile ilgili rekor ilk 67 890 rakamını bellemiş olan Lu Chao adındaki bir Çinliye aittir. Guinness Dünya rekoru olarak kayda geçmiştir.

Pİ SAYISI NEDİR?

Çok yaygın olarak kullanılmamakla birlikte pi sayısı ‘’ Archimedes sabiti’’ ve ‘’Ludolph sayısı’’ olarak da bilinir. Standart kullanım haline gelen resimdeki gösterimi, 1737 yılında Euler’in bu sembolü benimsemesinden sonra yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. ''Pi'' ise Yunanca’daki ‘’çevre’’ sözcüğünün ilk harfidir.

Haberin Devamı

Pi temel olarak hacim ve alan gibi geometrik hesaplamalarda kullanılır. Gündelik hayata uyarlayacak olursak, pi sayısını kullanmadan silindir şeklindeki bir su tankında size kaç günlük su kaldığını tam olarak bilmeniz imkansızdır. Daha profesyonel olarak ise açısal hız ve frekans dalga boyu gibi mühendislik hesaplamalarda yine pi sayısına ihtiyaç vardır.