Gündem Prag’daki heykel krizinde yeni gelişme: Prag’a Türk parkı yapılacak

Prag’daki heykel krizinde yeni gelişme: Prag’a Türk parkı yapılacak

22.04.2024 - 06:53 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın girişimleri sonrası Avrupa’da ilk defa bir parka belediye kararı ile “Türk” adı verilecek.

Prag’daki heykel krizinde yeni gelişme: Prag’a Türk parkı yapılacak

Çekya’nın başkenti Prag’da Türk Büyükelçiliği’nin geçen yıl bir parka Atatürk heykeli dikme talebi, Ermeni ve Rum diasporasının baskılarıyla reddedilmişti. Prag 6 Belediyesi, Türkiye ve Çekya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümünün kutlandığı hatırlatarak Büyükelçi Bağış’ın talebi üzerine Petriny’de Çek-Türk İş Birliği Parkı inşa edileceğini açıkladı. Parktaki banklar ve panolarda iki ülkenin kurucu liderleri Atatürk ve Masaryk hakkında bilgilere ve iki liderin sözlerine yer verilecek. İş birliğiyle yapılacak olan parkın temeli, 6 Haziran’da atılacak. Belediyenin açıklamasında, “projenin maliyetinin yaklaşık 750 bin Çek kronu (yaklaşık 30 bin euro) olacağı” kaydedildi.

Haberin Devamı

PRAG 6 BELEDİYE BAŞKANI STAREK: KARŞILIKLI İŞ BİRLİĞİNİ SOMUTLAŞTIRACAK

Prag 6 Belediye Başkanı Jakub Stárek konuya ilişkin yaptığı açıklamada; "Prag 6, pek çok ülkenin Büyükelçiliklerinin burada yerleşik olması ve Büyükelçilerin ikametgahlarının da bu bölgede bulunması ile bilinmektedir.

Bu da beraberinde büyük bir sorumluluk getirmekte ve aynı zamanda bölgemizle bu ülkeler arasında karşılıklı güven ve iş birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunma fırsatı sunmaktadır. Çek Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki karşılıklı iş birliğinin bir yeşil alan projesi şeklinde somutlaştırılacak olmasından memnuniyet duyuyorum" dedi.

TEMELİ 6 HAZİRAN’DA ATILACAK

Türk-Çek iş birliğinde yapılacak olan parkın temeli, 6 Haziran 2024 tarihinde atılacak. Belediye açıklamasında, projenin yaklaşık maliyetinin 750 bin Çek kronu (yaklaşık 30 bin Euro) civarında olacağını açıkladı. Türk tarafının sponsorlar aracılığıyla maliyetin yarısını üstlenmeye hazır olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Prag’daki heykel krizinde yeni gelişme: Prag’a Türk parkı yapılacak

PRAG BÜYÜKELÇİSİ EGEMEN BAĞIŞ: TÜRK-ÇEK İLİŞKİLERİNİN BİR SEMBOLÜ OLACAKTIR

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bağımsız Çekoslovak Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin başladığı 1924 yılından bu yana ülkemizin Büyükelçilik ve İkametgah binaları Prag 6 bölgesinde yer almıştır. 1924 yılında Türkiye ve Çekya arasında her ikisi de çok büyük liderler olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı Atatürk ve Çekoslovak Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı Masaryk tarafından 100 yıl sürecek bir iş birliği başlatılmıştır. Onların izinden gitmekten ve bu iki büyük millet arasındaki dostane ittifakı güçlendirmeye yönelik miraslarını sürdürmekten onur duyuyoruz. 2022 sonunda Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesine katılmak üzere Prag’a teşrif eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendinin talimatıyla Cumhuriyetimizin kuruluşunun ve Çek’ler ile diplomatik ilişkilerimizin yüzüncü yılını hakkıyla idrak edebilmek için birçok proje yaptık. Prag’daki devlet mülkü binamız hakkında yayınladığımız kitap gibi bu park da kalıcı bir eser olarak Türk Çek ilişkilerinin ve dostluğunun bir sembolü olacaktır" ifadelerini kullandı.