Gündem Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’deki durumu açıkladı: ‘Zatürre arttı ama salgın yok’

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’deki durumu açıkladı: ‘Zatürre arttı ama salgın yok’

28.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çin’de çocuklar arasında zatürre salgını yaşanırken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Türkiye’de salgın boyutunda olmasa da zatürre vakalarında artış görülüyor” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’deki durumu açıkladı: ‘Zatürre arttı ama salgın yok’

ALEYNA SEVİM/İSTANBUL- Zatürre hastalığının çocuklar arasında salgın boyutuna ulaştığı Çin’de bazı okullar bu yüzden eğitime ara verdi. Fransa’da da zatürre vakalarının arttığı Fransız basınında yazıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’de ise solunum yolu hastalıklarının ve zatürre vakalarının arttığı ama bir salgının söz konusu olmadığı belirtildi.

Bakteriyel solunum yolu enfeksiyonu “mikoplazma zatürresi” vakaları eylül ayından bu yana özellikle çocuklar arasında yayılırken, uzmanlar aşının koruyucu olduğunu bildirdi. Çocuklarda görülen zatürre belirtilerinin farklı olmasının tanı konulmasını güçleştirdiği, “kaynağı bilinmeyen enfeksiyon” şüphelerini artırdığı da dile getirildi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’deki durumu açıkladı: ‘Zatürre arttı ama salgın yok’

Çocuklara aşı yapılmasının toplumdaki zatürre vakalarını azalttığı bildirildi.

"KIŞIN YÜKSELİŞE GEÇİYOR"

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, solunum yolu hastalıklarının genellikle kış aylarında arttığını ifade ederek şunları aktardı: “Çin’de görülen vakalarda da ortak bir şey bulunamadı. Henüz salgın söz konusu değil. Daha detaylı tetkikler yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda titiz. Çin, kovid çıktığında geç bildirdiler diye suçlanmıştı. O yüzden en ufak artışta bildiriyorlar. Bizde salgın boyutunda olmasa da zatürre vakalarında artış var. En büyük nedeni kovid. Kaynağı nezle yapandan, RSV dediğimiz virüslere uzanıyor. Bunlar arttıkça zatürre vakaları da artabilir. Çocuklara rutin zatürre aşısı yapmaya başladığımızdan beri çocuklardaki vakalar azaldı. Yetişkinlerde aşı yapılma oranı az olduğu için problem haline gelebiliyor. Çocuklara aşıyı yaparsanız yetişkinlerde yüzde 40 oranında azaltabiliyorsunuz. Solunum yolu hastalıklarında ortak önlemler olarak izolasyon yöntemleri, el yıkama ve aşıları sıralayabiliriz. Aşıları risk gruplarına öneriyoruz. Tam önlemese de tabloyu hafifletebiliyor.”

Haberin Devamı

"AŞI OLMAK ÇOK ÖNEMLİ"

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Günay Cantürk, hastaneye gelen zatürre vakalarının diğer yıllardaki oranlara benzer olduğunu söylerken şu bilgileri verdi: “Hastalık virüslerle olursa nezle, grip gibi burun akıntısı, öksürük ve ateşle de başlayabiliyor. Önlem için bebeklik döneminden başlarsak anne sütüyle beslenmek çocukları korur. Hijyen kurallarına uyulmalı. Sağlıklı beslenmeye ve uyku düzenine dikkat edilmeli. En önemlisi de çocuklar, sigara içilen ortamda tutulmamalı. Bakteri enfeksiyonlarından korunmak için aşılanmak önemli. Zatürre aşısı da önemli. Bu hastalığı yapabilecek birçok virüs olduğu için hastalık tekrarlayabilir. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda daha çok tekrarlama görülebilir.”