Gündem Ramazan ayı ne zaman? 2018 Ramazan'ın başlangıcı hangi gün?

Ramazan ayı ne zaman? 2018 Ramazan'ın başlangıcı hangi gün?

03.05.2018 - 14:26 | Son Güncellenme:

İslam alemi Ramazan ayı heyecanı yaşıyor. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Müslüman, bu kutlu ayı bekliyor. Peki bu yıl Ramazan ayı ve Ramazan bayramı ne zaman başlıyor? İşte Ramazan ayı ile ilgili merak edilenler...

Ramazan ayı ne zaman 2018 Ramazanın başlangıcı hangi gün

11 ayın sultanı olan mübarek Ramazan ayına az bir süre kaldı. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni de içerisinde barındıran Ramazan ayı, 16 Mayıs’ta başlayacak. İlk sahura 15 Mayıs gecesi kalkılacak ve 16 Mayıs’ta iftar sofraları kurularak ilk oruç açılmış olacak. Ramazan ayının sona ermesiyle de 3 günlük bayram kutlanacak. Allah “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim” buyurmuştur.

Haberin Devamı

2018 RAMAZAN AYI VE BAYRAMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

2018 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2018 takvimine göre bayram günleri;

14 Haziran Perşembe - Ramazan Bayramı Arefesi
15 Haziran Cuma - Ramazan Bayramı 1. günü
16 Haziran Cumartesi - Ramazan Bayramı 2. günü
17 Haziran Pazar - Ramazan Bayramı 3. günü

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

Ramazan ayının başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur. Kısa bir süre kalan Ramazan ayında oruçlar tutulacak, iftar ve sahur sofraları kurulacak. Ramazan ayı insanlar arasındaki ilişkiyi güçlendirir. Ramazan, kelime olarak farklı anlamlara gelir. Bunlardan bir tanesi de; güneşin şiddetli harareti karşısında taşların yanması, kızmasıdır. Kızgın bir yerde yürüyen insanların ayaklarının yanması gibi, Ramazan ayı ile birlikte de müminlerin günahları yanar ve yok edilir. Merhamet duygularının geliştiği bu ayda oruç tutulması, sabır ve metanet gelişimini sağlar. Ramazan, Allah’ın rızasını kazanma ve sevdiği kullarından olabilmek için eşsiz bir fırsattır.

Ramazan ayı ile ilgili hadislerden bazıları;

- Kim bir oruçluya iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.
- Oruç açmakta acele ettikleri sürece Müslümanlar hayır üzere yaşarlar.
- Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek teravih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.

FİTRE MİKTARI NE KADAR? (2018)

Haberin Devamı

Fitre; Ramazan ayı içerisinde ya da Ramazan öncesinde de verilebilir. Miktarı, günlük gıda ihtiyacına göre belirli zamanlarda Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından düzenlenir. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından bu yıl fitre miktarının 19 Türk Lirası olacağı açıklandı.

Fitre bir yardımlaşma olup, orucun kabülüne, ölüm sırasındaki sıkıntılara ve kabir azabından kurtuluşa bir vesiledir.
Fitre; anne, baba, çocuk, gayri müslim ve zengin sayılabilecek kişilere verilemez. Eğer fakirse; kayınvalide, kayınpeder, kayınbirader, üvey çocuk, üvey anne-baba, damat ve geline fitre verilebilir.