Gündem Ramazan’da en gözde şehirler

Ramazan’da en gözde şehirler

05.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ramazan ayında camiler, türbeler ziyaretçi akınına uğrarken kutsal mekânların yoğun şekilde bulunduğu İstanbul, Bursa, Edirne, Konya ve Şanlıurfa da ziyaret edilen şehirler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ramazan’da manevi atmosferinin yanı sıra iftar sofralarıyla da öne çıkan gözde şehirleri sizler için derledik

Ramazan’da en gözde şehirler

Ramazan’da en gözde şehirler
İstanbul ilk sırada

Haberin Devamı

Ramazan ayı, tüm şehirlerde ayrı güzel geçiyor ancak İstanbul kuşkusuz, bu konuda birinciliği kimseye kaptırmaz. Tarihi camileri, türbeleri ve bu aya özel etkinliklerle ruhunuzu doyuran şehir, iftar sofralarının da en özellerine ev sahipliği yapıyor. Binlerce caminin yer aldığı şehirde, Sultanahmet, Süleymaniye, Beyazıt, Laleli camileri ilk ziyaret edilenler arasında. Önceki gün açılışı yapılan, Büyük Çamlıca Camisi’nin de bu yıl çok ilgi görmesi bekleniyor.

Tarihi yarımadanın gözdesi Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Eminönü’ndeki Yeni Cami, Fatih Camii ve Külliyesi’nin yanı sıra İstanbul’da türbeler de ziyaretçi akınına uğruyor. 120’den fazla türbenin bulunduğu şehirde, Eyüp Sultan, Aziz Mahmûd Hüdâyi, Oruç Baba, Telli Baba türbeleri en bilinenleri. Şehirde, Ramazan boyunca Sultanahmet Meydanı ve Eyüpsultan’daki Feshane, başta olmak üzere pek çok etkinlik düzenleniyor. Tüm gece uyumayan şehirde, iftar sofralarının yanı sıra sanat atölyeleri, dinletiler, orta oyunları, Hacivat ve Karagöz gösterileriyle ziyaretçilere eski Ramazanlar yaşatılıyor.

Haberin Devamı

Ramazan’da en gözde şehirler

Bursa camileriyle ünlü

Evliya Çelebi’nin ‘Ruhaniyetli şehir’ olarak tanımladığı Bursa da camileri, türbeleri, müzeleri ve tarihi yapılarıyla Ramazan’ın manevi atmosferine uygun şehirlerden biri.

Osmanlı’dan büyük izler taşıyan şehirde, İznik’te inşa edilen ilk Osmanlı camisi olan minaresiz, tek kubbeli Hacı Özbek Camii, Nilüfer Hatun İmareti, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri öne çıkan yerler. Osmanlı mimarlığının başlangıç döneminde çok ayaklı ve çok kubbeli cami planlarının önemli örneği olan Ulu Camii de şehrin simgelerinden. Ayrıca Kozahan, Muradiye Külliyesi, Hüdavendigar Camii, Bursa Kalesi ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında.

Şehirde bu yıl, sohbet programlarından orta oyunlarına, şiir dinletilerinden animasyonlara, tasavvuf konserlerinden sema gösterilerine Ramazan’a özel bir program ziyaretçileri bekliyor.

Ramazan’da en gözde şehirler

Peygamberler şehri Şanlıurfa

Hazreti İbrahim’in doğduğu, Hazreti Eyyüp, Hazreti Elyasa ve Hazreti Şuayp peygamberlerin yaşadığı rivayet edilen Şanlıurfa, kutsal mekânlara sahip. Göbeklitepe ile birlikte tüm dünyanın dikkatini üzerine toplayan şehirde, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl, ilk ziyaret noktası. Yine onun çevresinde bulunan, Halil-Ür Rahman ve Rızvaniye camileri ile Hz. İbrahim’in doğduğuna ve 7 yaşına kadar yaşadığına inanılan Mevlid-i Halil Camii ve mağarası, Aynzeliha Gölü de görülmesi gereken yerler arasında.

Haberin Devamı

Ayrıca Hz. Eyyub’ün çile çektiği makam olarak kabul edilen Sabır Mekânı, Şuayb Peygamber’in yaşadığına inanılan Şuayp Şehri de ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

İftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında ise balcanlı kebap, lahmacun, çiğ köfte, kazan kebabı gibi yöresel yemekler yer alıyor.

Ramazan’da en gözde şehirler

Hoşgörü diyarı Konya

Hoşgörü ve barışın temsilcisi Mevlana Celaleddin Rumi’nin şehri Konya, her dönem çok ilgi görüyor ancak Ramazan boyunca adeta dolup taşıyor. Şehrin simgesi olan yeşil kubbeli Hz. Mevlâna Türbesi ve Müzesi, ilk durak. Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi, Şeyh Sadreddin-i Konevi Câmii ve Türbesi, Ateşbaz-ı Veli Türbesi, İplikçi Camii, Akşehir’deki Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi, Seydişehir’deki Seyyid Harun Veli Külliyesi, Ilgın’daki Handevî Kandevî Zâviyesi ve Türbesi de öne çıkan yerler arasında.

Haberin Devamı

Birçok etkinliğin düzenlendiği şehirde, sema gösterileri Ramazan’da da büyük ilgi görüyor.

Lale bahçeleriyle Hollanda’ya rakip olan Konya, iftar sofralarıyla da ünlü. Etli ekmek, Arabaşı çorbası, çebiç, bamya çorbası, Mevlana böreği, tirit, demir hindi şerbeti, bu sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Ramazan’da en gözde şehirler

Edirne’de Osmanlı’nın izleri

Yaklaşık 90 yıl boyunca Osmanlı’ya başkentlik yapan Edirne, Ramazan’da büyük ilgi görüyor. Birbirinden ünlü camilere ev sahipliği yapan şehrin önemli yapılarının başında Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve ‘Ustalık eserim’ olarak nitelediği Selimiye Camii bulunuyor.

II. Murat’ın yaptırdığı Üç Şerefeli Camii, Yıldırım Bayezid Han’ın oğlu Emir Süleyman tarafından yaptırılan Eski Camii, Sittişah Sultan, Gazi Mihal, Darül Hadis camileri de öne çıkanlar arasında. II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Rüstempaşa Kervansarayı, Uzun Köprü, Selimiye Arasta Çarşısı da Edirne’ye gelmişken mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Haberin Devamı

İftar sofralarının başköşesinde ise ünü sınırları aşan tava ciğer bulunuyor. Yine köfte, badem ezmesi, gaziler helvası, kapama gibi lezzetler de Edirne’ye gelenleri bekliyor.