Gündem Ramazanı sağlıklı geçirmek için bunlara dikkat edin

Ramazanı sağlıklı geçirmek için bunlara dikkat edin

29.05.2018 - 17:45 | Son Güncellenme:

Ramazan ayı birkaç yıldır yaz mevsimine denk geliyor. Hal böyle olunca oruç tutarken sağlığımızı da dikkat etmek daha fazla önem kazanıyor. Dikkat dağınıklığı, baş ağrısı, asabiyet ve yorgunluğun sizi ele geçirmemesi için oruç tutarken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Ramazanı sağlıklı geçirmek için bunlara dikkat edin

Sahura kalkmadan olmaz;

Haberin Devamı

Sahura kalkmadan oruç tutmak sizi sıklıkla sağlık problemleri ve kronik yorgunlukla karşı karşıya getirebiliyor. Sahur yapmadan oruç tutarsanız aç kalma süreniz artıyor, dolayısıyla metabolizma hızınız düşüyor. Bu durum halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlarla karşılaşmanıza yol açıyor. Uzun süren açlıktan sonra iftarda aşırı besin tüketiminden ve gün içinde kan şekerinin düşme riskinden korunmak için sahurda besin değeri yüksek ve sindirimi yavaş gıdalar tüketmeniz gerekiyor.

Bol bol su içmek şart;

Su hayatın kaynağı olduğu gibi yaşamak için de elzem ihtiyaçlarımızdandır. Vücut her türlü yaşamsal fonksiyonunu sağlamak ve sürdürmek için suya ihtiyaç duyuyor. Ramazan'da gün boyu su içmemek sahur ve iftarda almamız gereken su miktarını artırıyor. İftarda ve sahurda ayrı ayrı 1,5, 2 litre kadar su içmek gerekiyor.

Haberin Devamı

İftarda çok yemek yemeyin;

Tüm gün aç kaldıktan sonra iftar sofrasındaki yemekler sizi fazla cezbedebilir. Ancak dikkatli olmak gerekiyor. Midenizi hızlı bir şekilde doldurmanız kalp krizi riskini artırabiliyor. Ayrıca mide ve sindirim problemleri de yaşamamak için iftar vaktinde yavaş ve az yemek gerekiyor.

İftar ve sahur arası ara öğün yapın;

İftar yemeğinde fazla abartmadan sofradan kalkmak ve iftarla sahur arasında ara öğünler yapmak gerekiyor. Yoğurt, meyve gibi sağlıklı besinlerle sık beslenme metabolizmanın hızlı çalışmasında vücudunuza yardımda bulunuyor.

Hemen tatlı yemek olmaz;

Yemekten hemen sonra değil en az 1-2 saat sonra tatlı yenmesi gerekiyor. Mümkün olduğunca şerbetli ve hamurlu tatlılardan uzak durulması bunun yerine meyve ya da meyveli yoğurt, güllaç, sütlü muhallebi gibi hafif tatlıların tercih edilmesi sağlık açısından öneriliyor.

Kızartma ve fazla tuzlu gıdaları tüketmeyin;

Gün içinde zaten susuz kalacak olan vücuda bir de tuzlu ve kızarmış gıdaların alınmaması gerekiyor. Özellikle kızartma, turşu, sucuk, hamur gibi besinlerden uzak durulmalı. Bu gibi beslenmelerde tansiyon ve ödem olma riski artıyor.