Gündem Riskli yapı kaydı var boşaltılması lazımdı

Riskli yapı kaydı var boşaltılması lazımdı

21.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gaziosmanpaşa’da toprak kaymasından etkilenen 30 ev tahliye edildi. Evlerde bulunan 114 kişiden bazıları otellere yerleştirildi, bazıları akrabalarının yanına gitti. Vali Gül çevredeki evlerin riskli yapı olarak kayıtlı olduğunu vurguladı ve “Toprak kayması olmasa bile buradaki yapıların taşınması ve yıkılması lazım” dedi.

Riskli yapı kaydı var boşaltılması lazımdı

DHA / İHA - İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Yıldıztabya Mahallesi Bahadır Sokak’ta önceki gün toprak kayması meydana gelmiş çevrede bulunan 30 bina ve 114 kişi tahliye edilmişti. Ölen ya da yaralanın olmadığı olayın ardından tahliye edilen vatandaşların bir kısmı otellere bir kısmı ise kendi istekleriyle akrabalarının yanına yerleşmişti. Yaşanan olayın ardından İstanbul Valisi Davut Gül sabah saatlerinde olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. 

Haberin Devamı

‘Kalıcı eve çıkartacağız’ 

Vali Gül yaptığı açıklamada şunları aktardı: “Burası riskli alan ilan edilmiş ve kentsel dönüşüm devam ediyor. Burada yer alan tek katlı evlerden 3 tanesi toprak kayması sebebiyle zarar gördü. Diğer evler de gerek yağmurdan gerekse de toprak kaymasında etkilenmemesi için tedbir amaçlı boşaltıldı. Önce 14 ev boşaltılmıştı şu an itibariyle 30 ev boşaltıldı. Bu evlerin normalde de boşaltılması lazımdı. Bunlar toplamda 114 kişiye denk geliyor. Şu an yaptığımız evlerde yaşayanların kiracı mı ev sahibi mi bunu çıkarmaya çalışıyoruz. Bugün ve yarın içerisinde kiracı olanları kiraya, ev sahibi olanları da ev sahibi olacak şekilde evlerine çıkaracağız. Toprak kayması inşaat çalışması yapılan yerdeki meyilli arazilerde. Buradaki bölgenin genelinde bir toprak kayması tespit etmedik. Daha önce riskli yapı olarak kayıtlarda olan ve yıkılması gereken fakat hak sahipleri ve belediyle arasında anlaşma olmadığı için taşınması geciken yapılar. Normalde toprak kayması olmasa bile buradaki yapıların taşınması lazım, yıkılması lazım.” 

Haberin Devamı

Riskli yapı kaydı var boşaltılması lazımdı

‘Dönüşüme ağırlık verilmeli’ 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de yaptığı açıklamada Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, belediyelerin kentsel dönüşüme ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti. 

İstinat duvarı apartmana devrildi: 2 yaralı

Bursa’nın Gemlik ilçesinde etkili olan yağmur istinat duvarının çökmesine neden oldu. Çöken duvarın enkazının 2 apartmana gelmesiyle büyük bir panik yaşayan mahalle sakinleri hızla evlerini boşalttı. Meydana gelen olayda 2 kişi yaralanırken, bazı otomobiller uçurumun eşiğinde kaldı. Otoparktaki bir otomobil de enkaz altında kaldı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Uçurumda kalan araçların kurtarılma anı kameraya yansıdı. ● İHA

Riskli yapı kaydı var boşaltılması lazımdı

‘Zemini bilseydik binayı hiç yapmazdık’

Kahramanmaraş’ta 44 kişinin hayatını kaybettiği Sadi Bey Sitesi’nin depremde yıkılmasıyla ilgili 6 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan müteahhit Hasan Çam “İller Bankası 2011 yılında bina yaptığımız yerde zemin etüt çalışması yapmış ve burasının birinci derece tarım arazisi olduğu belirtilmiş. Daha sonra burası nasıl olur da imara açılır ben bunu anlayamıyorum. İmar planını hazırlayan kurum İller Bankası tarafından hazırlanan raporu dikkate almamış. Beminin durumu bildirilseydi gerekli güçlendirmelerin ardından ona göre yapar veya binayı hiç yapmazdık” dedi. ● DHA