Gündem Rosalind Franklin ısrar etti ve basardı

Rosalind Franklin ısrar etti ve basardı

24.07.2013 - 22:51 | Son Güncellenme:

Google Doodlelarına bir yenisini ekledi. Dünya devi bugünde Rosalind Franklin doodle ile kullanıcılarını karşıladı. Rosalind Franklin hakkındaki tüm detaylı bilgiler milliyet.com.tr'de. İşte Rosalind Franklin'in hayatı...

Rosalind Franklin ısrar etti ve basardı

Rosalind Franklin

Google Doodlelarına bir yenisini ekledi. Dünya devi bugünde Rosalind Franklin doodle ile kullanıcılarını karşıladı. Rosalind Franklin hakkındaki tüm detaylı bilgiler milliyet.com.tr'de. İşte Rosalind Franklin'in hayatı...
Rosalind Franklin çoğu kişi tarafından tanınmasada önemli işlere imza atmış biliminsanıdır. İngiltere'de doğan Rosalind Franklin önemli alanlarda çalışmalar yapmıştır. Bunlar DNA,virüs, kömür ve grafitidir.
Rosalind Franklin'in ilk olarak eğitim hayatından bahsetmek gerekirse; Babası Rosalind Franklin'in okumasını istemiyordu. Rosalind Franklin'in eğitim hayatını yarıda kesip yardım kuruluşlarında çalışmasını istiyordu. Ama Rosalind Franklin'in tek bir amacı vardı vardı "Biliminsanı" olmak.
Rosalind Franklin hedeflerini gerçekleştirmek istiyordu. Babası Rosalind Franklin daha sonra kararından vazgeçmiş ve kızına okuması konusundan yardımcı olmuştur.
Babası okuması için onay verdikten sonra Rosalind Franklin Cambridge'de Newnham Koleji'ne girmiştir. Burada fizksel kimya üzerine eğitim almıştır.
Rosalind Franklin en önemli buluşu kok kömürünün sanayide kullanımıdır. Rosalind Franklin daha sonra DNA üzerine çalışmalar yaptı.

Rosalind Franklin Hayatı

Rosalind Elsie Franklin 25 Temmuz 1920'de Londra'da dünyaya geldi. Eğitim hayatını İngiltere'de fizik ve kimya eğitimi veren nadir kız okullarından birinde bitirdi. Çalışkanlığı ve bilgisiyle başarılı bir öğrenci olarak hep ön plana çıktı. Eğitim hayatı devam ettikçe geleceği ile ilgili düşünceleri netleşmişti ve en büyük isteği bilim kadını olmaktı. Babasıyla bu konuda fikir çatışmaları yaşasa da 1938 yılında Cambridge'de bulunan Newnham Koleji'ne girerek bilim dünyasının kapılarını araladı.

Rosalind Franklin ısrar etti ve basardı

1941 yılında Newnham Koleji'nden mezun olan Rolaslind Elsie Franklin, iş hayatına ilk olarak Kömür Değerlendirme Araştırmaları Birliği'ne girerek başlamış oldu. Burada Kömür ve grafitin mikro yapılarına ilişkin çalışmaları sonrasında çalışmalarını titizlikle sürdürerek bu alanda doktora tezinin temellerini atmış bulundu.

1945 yılında Cambridge Üniversitesi'nden fiziksel kimya dalında doktora derecesi elde etti.

Zorlu savaş yılları ardından bilimsel çalışmaların hız kazandığı Avrupa, Rosalin Franklin için önemli bir fırsattı. Eğitim yıllarının ardından geldiği Fransa'da X ışınlarının kırınımı yöntemi üzerinde çalıştı. Bu yöntem sayesinde fark ettiği teknik kok kömürü sanayi ve atom teknolojisi açısından çok değerliydi.

Rosalind Franklin Ölümü

1958 yılında henüz 37 yaşındayken kanser hastalığı sonucunda hayatını kaybetti.

Rosalind Franklin Doodle

Google bu değerli bilim insanının doğum gününü bir Doodle ile kutladı.

Royal Society Ödülü

İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi (Royal Society) 2003 yılından beri Rosalind Franklin bilim ödülü veriyor.