Gündem Rota virüsü aşısı nedir, faydaları nelerdir?

Rota virüsü aşısı nedir, faydaları nelerdir?

23.04.2018 - 15:29 | Son Güncellenme:

Aşı, geçmişten günümüze kadar daha çok yeni bir teknoloji olmasına rağmen yüzlerce, binlerce kişinin hayatını kurtarmış ve kurtarmaya da devam etmektedir. Aşı, canlı veya cansız olarak vücuda enfekte edilerek sağlıklı bireyin hastalık yapıcı etmenle karşılaştığında gerekli savunma sistemi elemanlarını salgılamasını sağlayan bir önlemdir. Rotavirüs erken çocukluk döneminde şiddetli mide ve bağırsak iltihabının en yaygın nedenidir. Bu virüsün neden olduğu hastalığı da aşı ile önceden önlemek mümkündür.

Rota virüsü aşısı nedir, faydaları nelerdir

Beş yaşına kadar hemen her çocukta

Haberin Devamı

Rota virüsü erken çocukluk döneminde çocukları hâlsiz düşürüp hem maddi hem de manevi zararlar veren bir hastalıktır. Çocuk çok küçük olduğundan toparlanamaz, anne-baba da üzüntüden kendini hırpalar. Ciddi bir hastalık hâline gelebilen bu hastalık birçok çocuğun da ölümüne neden olmaktadır.

Rota virüs kendini ishal ile gösterir

İshal sonrası susuz kalan vücut cansız düşer ve kendini bir daha da ya zor toparlar ya da toparlayamaz. Ani su kaybı da organların iflasına yol açar ya da yetisinin bir kısmının kaybolmasına sebebiyet verir. Salgın bir hastalıktır.

Belirtileri

Rota virüsünün belirtileri arasında ishal, kusma, ateş, hâlsizlik sayılabilir. Bazı hastalarda kendini hemen göstermeyen rota virüsü bazılarında birkaç gün sonra bazılarında ise dört beş ya da altı gün sonra kendini gösterir. Daha çok savunma sisteminin baskılanması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması sebebiyle kış aylarında ortaya çıkmaktadır. Dışkı, ağız ve solunum veya tükürük damlacıkları ile bir bireyden bir bireye bulaşması gerçekleşebilir.

Haberin Devamı

Aşı önemlidir

Rota virüsün tedavisi spesifiktir. Bilinçsizce yapılan her hareket hastalığı daha kötü boyutlara taşıyabilir. Bunun için uzman yardımı ile bu süreç en etkili biçimde atlatılmalıdır. Örneğin ishal durdurucu olarak kullanılan her şey bu hastalığa körükleyici etki yaratır.

Aşı virüsten korunmak için tek önlemdir. Tedavisi de zor olan bu çile aşı ile çok kolay önlenebilinir. 2 ayın üzerindeki bebeklere ilk dozu 2 aylıkken başlamak üzere, ağız yolu ile 2 veya 3 dozda aşılama Rota virüsünün neden olduğu ishallerinin önlenmesinde önem kazanmaktadır. Bilinen çok büyük yan etkileri de yoktur üstelik.