Gündem Rumeli Hisarı sonunda kurtuluyor!

Rumeli Hisarı sonunda kurtuluyor!

11.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’un fethini kolaylaştırmak amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve 90 günde tamamlanan Rumeli Hisarı’nda kapsamlı bir restorasyon başlıyor. Çalışmaların 700 gün süreceği açıklandı.

Rumeli Hisarı sonunda kurtuluyor

MERT İNAN İstanbul - Bazı kısımlarında çökme tehlikesi bulunan İstanbul’un en önemli tarihi simgelerinden Rumeli Hisarı’nda restorasyon çalışması başladı. Dış cephe duvarlarında derin çatlakların oluştuğu Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa burçları da çalışma kapsamında elden geçirilecek.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014 tarihinde yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapor ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen, tarihi hisardaki restorasyon çalışmaları ancak 7 yıl sonunda başlarken, söz konusu çalışmaların 700 gün süreceği açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014 tarihinde yapılan incelemenin ardından hazırlanan raporda Rumeli Hisarı’nın yapısındaki bozulma nedeniyle ivedilikle esaslı onarıma ihtiyaç duyduğu vurgulanmıştı.

Milliyet’in sürekli gündeme getirdiği raporda, "Rumeli Hisarı Müzesi giriş kotunun gezilmeye müsait olduğu, ancak ana giriş kapısı kenarlarındaki büyük taşların yerinden oynadığı ve döküldüğü; kuleler arası gezinti bölümlerinde, kulelere ve seğirdim yollarına çıkan beden duvarları üzerindeki merdivenlerin yer yer çok daraldığı, kenarlarında herhangi bir güvenlik önleminin bulunmadığı görülmüştür" ifadelerine yer verilmişti.

Haberin Devamı

Rapor sonrası başlatılan çalışmalarda ancak geçtiğimiz haftalarda somut bir adım atılarak, restorasyona başlandı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’ndan yetkililer, “Anadolu Hisarı’ndaki çalışmalarımız ise bu yaz sonu tamamlanacak ve karşı yakanın insici yaz aylarında ziyarete açılacak.”

DÜNYANIN EN BÜYÜK BURÇLARI

Sarıyer İlçesi sınırlarında bulunan Rumeli Hisarı, 30 dönümlük bir alan içinde Anadolu Hisarı’nın karşısında bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından 15 Nisan 1452’de yaptırılan hisar, 90 gün gibi kısa bir sürede tamamlanırken, bünyesinde üç büyük kule ile dünyanın en büyük kale burçlarını barındırıyor.

1509 yılındaki Büyük İstanbul Depreminde büyük zarar gören ve onarılan yapının ahşap kısmı ise 1746’da çıkan yangında harap oldu. Padişah III. Selim tarafından 1789-1807 döneminde onarımı yaptırılan hisarın içi zaman içerisinde küçük ahşap evlerle doldu. 1953 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın talimatıyla kale içindeki ahşap evler kamulaştırılarak yıkılırken, restorasyon gerçekleştirilmişti.