Gündem Şu an saat kaç? Türkiye'de şu an saat kaç? Saatler ileri alındı mı?

Şu an saat kaç? Türkiye'de şu an saat kaç? Saatler ileri alındı mı?

29.03.2020 - 12:52 | Son Güncellenme:

Dünyanın birçok yerinde bugün itibarıyla yaz saati uygulamasına geçildi. Türkiye'de otomatik saat ayarı açık olanların da saatleri bir saat ileri alınırken bu durum kafa karışıklığına yol açtı. Vatandaşlar şimdi Saat kaç? Türkiye'de şu an saat kaç? Saatler ileri alındı mı? sorularını soruyor.

Şu an saat kaç Türkiyede şu an saat kaç Saatler ileri alındı mı

Türkiye yıllardır yaz saati uygulamasını kullanırken dünyada ise bugün yaz saati uygulamasına geçildi. Birçok ülkede saatlerin bir saat ileri alınması nedeniyle Türkiye'de de otomatik saat uygulması açık olanlar mağduriyet yaşadı. Bu nedenle sabahın ilk ışıklarından bu yana Saat kaç? Türkiye'de şu an saat kaç? Saatler ileri alındı mı? soruları soruluyor.

Haberin Devamı

SAATİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Yaz saati uygulaması tartışmalıdır. Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken[3] tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da, günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaratınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hâl almaya başladı.

Haberin Devamı

YSU'da ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir. Bundan dolayı, zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı ile uyku düzeninde sorunlar meydana gelir. Yazılımlar genellikle bilgisayarların saatlerini otomatik olarak ayarlar. Ne var ki, bunun sınırları vardır ve özellikle YSU kuralları değiştiğinde hata olasılığı artar.