Gündem Sağlık Bakanlığı’ndan SMA, ALS gibi hastalıklar için önemli adım: Özel birimler oluşturulacak

Sağlık Bakanlığı’ndan SMA, ALS gibi hastalıklar için önemli adım: Özel birimler oluşturulacak

05.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

Sağlık Bakanlığı’ndan SMA, ALS gibi hastalıklar için önemli adım: Özel birimler oluşturulacak

AYKUT YILMAZ Ankara - Sağlık Bakanlığı’ndan Amyotrofik Laeral Skleroz (ALS), Duchenne Musküler Distrofisi (DMD), Spinal Müsküler Atroji (SMA), gibi hastaları da içine alan “nöromasküler hastalıklarla” ilgili önemli bir adım geldi.

Haberin Devamı

Komisyon kurulacak

Resmi Gazete’de yayımlanan Nöromusküler Hastalıklar Birimi Hakkındaki Yönetmelik’e göre ülke genelinde nöromusküler hastalıklar alanında ve birimler konusunda alınacak tedbirler, verilecek hizmetler ve ulusal stratejiler belirlemek için genel müdürlüğe görüş bildirmek amacıyla bir komiyon oluşturulacak. Komisyon, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü’nün veya görevlendireceği en az daire başkanı düzeyinde bir yetkilinin başkanlığında, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nden en az daire başkanı düzeyinde birer temsilci, nöromusküler hastalıklar konusunda deneyim ve eğitime sahip 6 uzman hekim, bir fizyoterapist ve bir sosyal çalışmacı/sosyal hizmet uzmanı olmak üzere toplam 11 kişiden oluşacak.

Haberin Devamı

Uzman görevlendirilecek

Yönetmelik uyarınca, ikinci ve üçüncü basamak yataklı sağlık tesisleri bünyesinde, nöromusküler hastalığı olanların kabul ve takibinin yapıldığı, teşhis, tedavi, rehabilitasyon, psiko-sosyal destek ve eğitim hizmetlerinin verildiği özel birimler oluşturulacak. Birimin bulunduğu sağlık tesisinde; ikinci veya üçüncü seviye yoğun bakım ünitesi, EEG ve EMG laboratuvarı bulunması gerekecek. Söz konusu birimlerde, genetik tanı testlerinin yapıldığı laboratuvar hizmeti verilecek.

Bünyesinde genetik tanı testleri yapılmayan sağlık tesisleri, bu hizmeti öncelikle en yakındaki kamu kurumlarından olmak üzere hizmet alımı yoluyla temin edebilecek. Birimin hizmet verdiği günlerde; en az bir çocuk nöroloji uzman hekimi veya nöroloji uzman hekimi, bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi, bir hemşire, bir psikolog, bir sosyal çalışmacı/sosyal hizmet uzmanı, bir fizyoterapist ve bir sekreter sağlık tesisi bünyesindeki personel arasından birimde görevlendirilecek. Kurumun imkânları ve hasta sayısı dikkate alınarak bu sayılar artırılabilecek.

Sağlık Bakanlığı yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyet onayı verilmiş merkezlere ise, 31 Aralık 2021’e kadar birimleri yönetmelik hükümlerine uygun hale getirmeleri için süre tanındı.