Gündem Sahra hastanesinde 6 deprem bebeği

Sahra hastanesinde 6 deprem bebeği

18.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adıyaman’da depremden sonra oluşan enkazlar kamyonlarla şehir dışına taşınmaya başlandı. Deprem göçü nedeniyle ıssızlaşan kentte, Kadın Doğum Hastanesi’nin otoparkına kurulan Sahra Hastanesi’nde ise 6 bebek hayata ”merhaba” dedi.

Sahra hastanesinde 6 deprem bebeği

MİTHAT YURDAKUL- Depremden en büyük yarayı alan kentlerin başında gelen Adıyaman’da, Kadın Doğum Hastanesi’nin otoparkı ve Altınışık İmam Hatip Ortaokulu’nun bahçesinde olmak üzere iki sahra hastanesi kuruldu. Bursa’dan gelen UMKE ekiplerince hastane otoparkında oluşturulan sahra hastanesinde, bugüne kadar altı doğum yaptırıldı. Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Ahmet Kanat, depremden iki saat sonra yola çıktıklarını belirterek şunları anlattı:

Haberin Devamı

“Burada ilk olarak tıbbi uç nokta çadırını kurduk. Depremden 3 gün sonra hasta bakmaya başladık. Depremin ilk günlerinde ağır yaralılar dahil enkazdan çıkan hastalar geliyordu. Bunlara ilk müdahalesini ve gerekli stabilizasyonunu yapıp gönderiyorduk. Şimdi, dışarıdan sağlık ihtiyacı olan hastalar da geliyor. Şu anda acil servis, doğumhane, kadın hastalıkları gibi servislerimiz var. 2 kadın doğum uzmanı, 3 pediatri uzmanı, 3 pratisyen hekimimiz ve 1 psikoloğumuz bulunuyor. Psikoloğumuz, depremden sonra desteklemek amaçlı yetişkinlerle de görüşüyor. Acil ameliyat ihtiyacı olursa diye bir masalı ameliyathanemiz de mevcut. Gebe hastalar da geldiği için sezaryen vs. olursa diye bekliyoruz. Depremden sonra burada 6 doğum yapıldı. İlaçları reçete edip hemen buradan veriyoruz. Ayrıca çocuklar, dışarıda havadan dolayı zatürree, pnömoni oluyorlar. Solunum yolu, bulaşıcı hastalıklar, ishal, kusma, bulantı gibi vakalar çok oluyor. Çocuk hastalarımız bu sebeple yüzde 60-70 daha fazla oluyor.”

Haberin Devamı

21 sağlık uç noktası

Aile Hekimi Mustafa Aydemir de, “Böyle afetlerde ilk olarak acil sağlık hizmetleri devreye girer. Çadırlar kurulur, tıbbi uç noktaları belirlenir. Belirlenen tıbbi uç noktalarda da doktor ve 5 de personel görev yapar. Şu an 21 tane uç noktamız var. Nüfusun yoğunluğuna göre ihtiyaç duyulan yerlere yerleştiriliyor. Ayrıca burada, tetanoz da dahil olmak üzere büyüklerin ve çocukların bütün aşıları yapılıyor” diye konuştu.

Tarlalar 3 metre yükseldi

Yaklaşık 200 nüfuslu Adıyaman Çelikhan’a bağlı Balıkburnu köyündeki tütün ekili tarlalar, depremin etkisiyle yaklaşık 3 metre yükseldi. Tütünler de kar altında kaldı. Deprem, kar yağışı ve dağlardan düşen taşlar nedeniyle köylere ulaşımda bir süre sorun yaşanmıştı. Çatlayan yollar, bozulan köprülerin onarımlarının ardından, köye ulaşım sorunu da çözüldü. Tarlanın yükseldiği asfalt yolun bir bölümünde de yükselme görüldü. 

Adıyaman’a bugün doğal gaz veriliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca Adıyaman’da altyapı ve barınma ihtiyacının karşılanması için çalışmaların devam ettiği belirtilerek, şehre cumartesi günü doğal gaz verilmeye başlanacağı açıklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “2 bin 500 vatandaşımız Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirilmiştir. Şehrin yüzde 60’ına su verilmiştir. Depremin dördüncü gününde Adıyaman’ın yüzde 80’nine elektrik verilmiştir. Elektrik verilemeyen bölümlerin de enkaz olduğu tespit edilmiştir. Şehrin yüzde 20’sine ilk etapta cumartesi günü (bugün) doğalgaz verilmeye başlanacaktır” denildi. -DHA

Haberin Devamı

Sahra hastanesinde 6 deprem bebeği

Depremin en ağır hasar yarattığı Adıyaman’da, vatandaşların pek çoğu başka şehirlere giderken, mahalleler boşaldı. Kalan eşyalarını da götürmek isteyenler, yüksek nakliye ücretleriyle karşılaştı. Bina enkazlar ise kepçelerle toplandıktan sonra kamyonlara yüklenerek şehir dışına boşaltılmaya başlandı.